۴۰ نکته از دستورالعمل های بهداشتی بیمارستان برای کارکنان واحد آشپزخانه و تغذیه

۲۹ فروردین ۱۳۹۶ 309 بار بدون دیدگاه داود وکیلی

در این تایپ از وب سایت مهندسی بهداشت محیط ایران در زیر مجموعه بهداشت محیط بیمارستان به ارائه ۴۰ نکته مهم از دستورالعمل های بهداشتی بیمارستان برای کارکنان واحد های آشپزخانه و تغذیه پرداخته ایم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید تا با این نکات مهم از دستورالعمل های بهداشتی بیمارستان آشنا شوید.

40 نکته از دستورالعمل های بهداشتی بیمارستان برای کارکنان واحد آشپزخانه و تغذیه

چهل نکته از دستورالعمل های بهداشتی بیمارستان برای کارکنان واحد آشپزخانه و تغذیه

۱- کلیه کارکنان در آشپزخانه و آبدارخانه موظف اند کارت معاینه بهداشتی داشته باشند و هرشش ماه یکبار تجدید گردد.

۲- کلیه کارکنان موظف اند بهداشت فردی (نظافت دستها ـ کوتاه بودن ناخنها و موها) را رعایت نمایند.

۳- افرادی که در آشپزخانه کار میکنند باید ملبس به کلاه و روپوش سفید و تمیز باشند.

۴- هر کارگر موظف به داشتن صابون و حوله اختصاصی میباشد.

۵- هر کارگر باید دارای کمد لباس باشد و بطور مرتب آن را نظافت نماید.

۶- هر کارگر بایستی بعد از پایان کار دوش بگیرد و کلیه اصول بهداشتی را رعایت نماید.

۷- درها و پنجره ها بدون ترک خوردگی و شکستگی بوده و به کلیه پنجره های بازشو توری نصب گردد.

۸- سیستم فاضلاب بهداشتی باشد و در مجرای کف شویها بایستی توری نصب گردد و کلیه کف شویها دارای درپوش توری باشند.

۹- دستگاه سوخت (اجاق گازها ـ فرها) باید سالم و احتراق بصورت کامل انجام گیرد.

۱۰- ظروف باید در ظرف شوئی سه مرحله ای (شستشو-ضدعفونی-آبکشی) شستشو شوند. دقت شود که ظروف کاملا آبکشی شود و مواد شوینده در روی آن باقی نماند.

۱۱- ظروف وسیخ های کباب پس از شستشو باید در محلی تمیز و عاری از آلودگی خشک شوند و سپس در قفسه ها و ویترین های دردار گذاشته شوند.

۱۲- کاهو، سبزی و میوه باید در محل مخصوص شسته و با محلول گندزدا (پرکلرین) ضدعفونی گردد و سپس با آب سالم آبکشی شود.

۱۳- کلیه میزهای کار باید سالم و روکش آن از جنس قابل شستشو بوده و روزانه بایستی تمیز و شستشو شوند.

وضعیت تهویه ها باید مرتب بررسی شوند

۱۴- هودها باید بطور هفتگی نظافت شوند و هواکش های درون آنها بطور مرتب چربی زدائی و سرویس شوند

۱۵- وضعیت تهویه باید با توجه به حجم کار مناسب باشد تا دود و بو و رطوبت در محوطه جمع نشود.

۱۶- تخته های گوشت خردکنی باید سالم و بدون خلل و فرج باشند و بطور مرتب نظافت و ضدعفونی شوند.

۱۷- در فصل گرما حداکثر درجه حرارت داخل آشپزخانه نباید بیشــتر از ۳۰درجه سانتیگراد باشد.

۱۸- به هیچ وجه حشرات موذی از قبیل سوسک ، مگس، و جوندگان در محوطه آشپزخانه نباشند، چون باعث آلودگی وسایل و مواد غذایی میشوند.

۱۹- کلیه مواد غذایی فاسد شدنی باید در یخچال و یا سردخانه متناسب نگهداری شوند.

۲۰- نور طبیعی و مصنوعی باید مناسب باشد و همچنین کلیه پریز و کلیدهای برق سالم و روی اصول ایمنی باشد.

۲۱- برای جلوگیری از حریق و انفجار و سایر خطرات احتمالی باید پیش بینی لازم بشود (کپسول ضد حریق ـ کنترل لوله های گاز ـ شیلنگ آب)

۲۲- زباله دانها باید دردار و زنگ نزن و دارای کیسه زباله به رنگ سیاه باشــند و بعد از تخلیه شستشو و ضدعفونی شوند.

۲۳- زباله های آشپزخانه و سالن های غذاخوری و اتاق های توزیع غذا جزء زباله های غیر عفونی است و پس از جمع آوری و انتقال به سردخانه نگهداری موقت زباله، باید در داخل بین های آبی رنگ ریخته شوند.

سردخانه ها باید مرتب نظافت شوند

۲۴- سردخانه های زیر و بالای صفر مواد غذایی باید قفسه بندی و مرتباً شستشو و نظافت شوند و روی درب های آنها ترمومتر نصب باشد.در داخل سردخانه باید کفش های مخصوص موجود باشد و یا از کاور کفش جهت ورود به سردخانه استفاده شود. هرگز مواد غذایی در سردخانه روی هم انباشته نشوند و باید در قفسه ها قرار داده شوند. سردخانه باید مرتبا کنترل و مورد بازرسی قرار گیرد و برفک زدایی شود (قابل ذکر است که پس از هر بار برفک زدایی باید کاملا شستشو و ضدعفونی شود) و همچنین کلیه یخچال ها نیز کنترل و نسبت به نظافت و برفک زدایی آنها اقدام گردد

۲۵- چرخ گوشت و سبزی خردکن و سایر لوازم کار، پس از پایان کار با دقت شسته و در محل مخصوص خود گذاشته شوند و کاور آنها کشیده شود.

۲۶- برای این که گوشتها از حالت انجماد خارج شوند باید به مدت ۲۴ساعت قبل از مصرف، آنها را از سردخانه خارج نمود و در داخل یخچال بالای صفر نگهداری شوند و سپس نسبت به تکه تکه کردن آنها اقدام گردد.

۲۷- استفاده از کاغذ و همچنین روزنامه و امثال آن جهت پیچیدن مواد غذایی ممنوع است.

۲۸- ظروف مستعمل و لب پریده بایستی از محیط آشپزخانه خارج شوند.

۲۹- انبار مواد غذایی باید دارای شرایط بهداشتی باشد. یعنی کف و دیوارها و سقف، سالم و مرتباً نظافت شــوند و کلیه مواد غذایی مانند برنج ـ نخود ـ عدس ـ لوبیا روی سکو گذاشته شده باشند و تهویه انبار مناسب باشد.

۳۰- اتاق استراحت کارگران بایستی بطور مرتب نظافت شود و تهویه آن مناسب و پتو و ملحفه ها اختصاصی باشند.

۳۱- رختکن ـ سرویسها ـ حمامها و دستشویی های آشپزخانه مرتباً شستشو و ضدعفونی شوند. (روزانه حداقل ۲بار)

۳۲- چربی گیر آشپزخانه بایستی روزانه تخلیه، نظافت و ضدعفونی گردد.

ایمنی بخش های مختلف باید مداوم بررسی شوند

۳۳- کلیه فورهای حمل غذا بایستی از نظر فنی و ایمنی بطور مرتب چک شوند. ضمناً فورها باید روزانه نظافت شوند.

۳۴- چرخ گوشت و دستگاه سبزی خردکن بایستی دارای حفاظ و میکروسوییچ باشند.

۳۵- تمام اجاق گازها و فرهای گازی بطور مرتب از نظر ایمنی و نشت گاز چک شوند.

۳۶- سماورهای برقی از نظر فنی و ایمنی بطور مرتب چک شــوند و به محض مشاهده هر گونه نقص به واحد فنی مهندسی گزارش شود.

۳۷- جهت سرخ کردن مواد غذایی فقط از روغن مخصوص سرخ کردنی استفاده شود.

۳۸- بایســتی کلید و پریزهای برق آشپزخانه و سالن های غذاخوری و آبدارخانه بطور مرتب چک شوند تا از نظر فنی و ایمنی مشکلی نداشته باشــند و هرگونه خرابی به واحدهای زیربط گزارش شود

۳۹- مجدداً تأکید میشود که سیستم تهویه و هواکش های آشپزخانه، سالن های غذاخوری و آبدارخانه ها باید سالم باشد و براساس میزان فضا و مساحت قسمت طراحی شده باشد. بدیهی است عملکرد درست هواکشها نقش بسزایی در تأمین سلامت پرسنل واحد تغذیه و کارایی آنها دارد و همچنین از فساد زودرس مواد غذایی جلوگیری مینماید.

۴۰- قابل ذکر است عملکرد صحیح و بهداشتی پرسنل تغذیه نقش بسزایی در سلامتی بیماران و همراهان و کارکنان بیمارستان دارد.

جمع بندی

بصورت تیتر وارد ۴۰ نکته مهم از دستورالعمل های بهداشتی بیمارستان رو برای شما ذکر کردیم که امیدواریم که براتون مفید بوده باشه. رعایت هر کدام از این دستورالعمل های بهداشتی بیمارستان در واحدهای تغذیه و آشپزخانه بسیار حائز اهمیت می باشد که باید علاوه بر خود کارکنان ، مسئول بهداشت محیط بیمارستان نیز به این موارد توجه ویژه ای معمول دارد.

منبع : بهداشت محیط در بیمارستان/تالیف پیرحسین کولیوند… /چاپ ۱۳۹۲

نویسنده : داود وکیلی

سلام ؛ داود وکیلی هستم ، کارشناس مهندسی بهداشت محیط و ساکن شهر خوی . کار طراحی و وبلاگ نویسی رو دنبال میکنم و طراحی وب رو صرفا برای کارهای خودم انجام میدم . امیدوار هستم که وبسایت مهندسی بهداشت محیط ایران براتون مفید باشه.

جایگاه تبلیغ بنری شما

بدون دیدگاه


دیدگاه خود را بنویسید
توجه مهم : دیدگاه های شامل توهین و بی احترامی و تبلیغاتی پذیرفته نخواهد شد.

محصولات فروشگاه ما

نمایش همه محصولات
پاورپوینت برای بیماری ایدز

پاورپوینت آماده بیماری ایدز


درباره بیماری ایدز بیشتر بدانیم! بنام خدا و با سلام ؛ این تایپک از سایت مهندسی بهداشت محیط ایران رو اختصاصی به ...

مشاهده : 6,034 بار

مختصری درباره وبسایت علمی آموزشی مهندسی بهداشت محیط ایران

وب سایت مهندسی بهداشت محیط ایران از اردیبهشت ماه 1392 با هدف ارائه محتوای بهداشتی با محوریت مهندسی بهداشت محیط پا به دنیای مجازی گذاشته است.ما در سایت مهندسی بهداشت محیط ایران سعی در به اشتراک گذاری محتوای مفید برای دانشجویان و فارغ التحصیلان و همکاران بهداشتی داشته و تمام سعی خود را برای این مهم به کار گرفته ایم و در این مسیر نیز به پیشنهادات و انتقادات شما نیازمندیم. امیدوار هستیم بتوانیم قدمی هرچند کوچک در ارتقای سطح علمی همکاران و دانشجویان عزیز بر داشته باشیم.موضوع فعالیت ما علاوه بر بهداشت محیط ، بهداشت حرفه ای ، بهداشت عمومی ، تغذیه و رژیم درمانی و بصورت اختصاصی آموزش نسخه خوانی در داروخانه می باشد.