خلاصه دستورالعمل مراقبت بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو CCHF

۸ خرداد ۱۳۹۶ 261 بار بدون دیدگاه داود وکیلی

تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) چیست ؟

تعریف : بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو  (CCHF) یک نوع بیماری  مشترک بین حیوان و انسان می باشد که بصورت ناگهانی شروع می شود. چند سالی است تعدادی از هموطنان عزیز کشورمان در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می دهند که بیشترین علت ابتلای بیماران ، تماس با دام یا گوشت های آلوده حاصل از ذبح دامهای غیر مجاز می باشد.
لذا اگاهی از ویژگی های این بیماری ، پیشگیری و راههای انتقال و … آن می تواند در جلوگیری از ابتلا به این بیماری بسیار موثر باشد. وظیفه ما بعنوان یک کارشناس بهداشت ، آگاه سازی می باشد.

ویدئویی کوتاه از تب کریمه کنگو

عامل بیماری : ویروسی از گروه آربو ویروس ها

مخزن بیماری : کنه های سخت از جنس هیالوما ؛ این بندپا ویروس را از طریق تخم خود به نسل بعدی هم انتقال می دهد.

12 توصیه برای پیشگیری از تب کریمه کنگو CCHF

برای نمایش در سایز بزرگ بر روی تصویر کلیک کنید.

ناقل بیماری :

  1. کنه : از طریق گزش یا له کردن ان روی پوست دارای روزنه باز
  2. مهره داران : مانند دام هاف سگ ، جوندگان ، جوجه تیغی و …
  3. پرندگان : ناقل غیر مستقیم اند ؛ چرا که باعث انتقال کنه به دیگران (سایر حیوانات یا انسان) می شوند.

تب خونریزی دهنده کریمه کنگو ، راههای مراقبت از بیماری کنگو کریمه CCHF

علائم بیماری :

  1. دوره کمون : معمولا ۱-۳ روز و حداکثر ۹ الی ۱۳ روز
  2. مرحله قبل از خونریزی : ۱-۷ روز طول می کشد. شامل : تب ، ضعف ، سردرد شدید ، لرز ، درد شدید در ناحیه پشت ، کمر  و پاها ، گیجی ، کوفتگی و بی اشتهایی ، تهوع و استفراغ بدون ارتباط با غذا خوردن ، اسهال و درد شکم و …. (لازم به ذکر است ممکن است فقط بعضی از علائم در یک فرد دیده شود . )
  3. مرحله خونریزی دهنده : معمولا در روز ۳- ۵ بیماری شروع می شود و ۱- ۱۰ روز طول می کشد. خونریزی در مخاط ها و پتشی در پوست ،هماتوم و سایر پدیده های خونریزی دهنده مثل ملنا ، هماتوری و خونریزی از بینی ، لثه و … دیده می شود (لازم به ذکر است در بعضی موارد خونریزی قابل دید مراقبین بیمار نیست که یکی از علل تاخیر در تشخیص می باشد)

زنجیره انتقال تب خونریزی دهنده کریمه کنگو به انسان

این مطلب را نیز بخوانید : آشنایی با بیماری لپتوسپیروز

راه های انتقال و پیشگری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو :

 راه های انتقال بیماری  راههای پیشگیری از بیماری
 گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست حفاظت فردی هنگام کار در فضاهایی که احتمال وجود کنه هست ( استفاده از دستکش، لباس کار و چکمه)
 تماس با دام آلوده (ذبح ،قطعه قطعه کردن و تمیز کردن ،پوست،خون و ترشحات)
  1. پرهیز از قرار دادن چاقوی آلوده به گوشت و احشای دام در دهان
  2. خرید دام مطمئن از مکانهایی که مورد تایید دامپزشکی است (برای ذبح و …)
  3. ذبح دام با هدف ادای نذورات و مراسم سنتی پسندیده مانند عقیقه و … در کشتارگاه ها
  4. رعایت اصول بهداشتی در نگهداری دام ( خود دام ، محل نگهداری دام ، تغذیه دام و … )
  5. عدم نکهداری از حیوانات مگر در مواقع ضروری
  6. حفاظت فردی در تماس با دام (ذبح ، تمیز کردن و سایر تماس ها)
  7. عدم جداسازی کنه با دست از دام یا انسان (روغن/وازلین به سطح پشتی کنه مالیده می شود تا تنفس وی قطع گردد، کم کم کنه پوست را رها می کند)

نکته : بیماری در دام آلوده هیچ علامتی ندارد ؛ لذا از ظاهر دام متوجه بیماری آن نخواهیم شد.

 مصرف گوشت تازه خام یا نیم پز حیوانات آلوده
  1.  مصرف گوشت و احشا کاملا پخته شده (مغز پخت شده)
  2. نگهداری گوشت و احشا دام به مدت ۲۴ ساعت پس از ذبح در سردخانه یا یخچال

نکته : از مصرف خام جگر و سایر احشا و گوشت دام جدا پرهیز شود.

 تماس با خون و ترشحات بیمار و استنشاق هوای آلوده  رعایت حفاظت فردی در تماس با بیمار مشکوک ، محتمل و قطعی ( استفاده از ماسک ، دستکش ، عینک ، گان و …)

 

جمع  بندی :

در رابطه با تب خونریزی دهنده کریمه کنگو ، مطالب خلاصه شده فوق میتواند برای عموم افراد مورد استفاده قرار گیرد . اما در ادامه مطلب فایلی با عنوان خلاصه دستورالعمل مراقبت بیماری تب خونریزی دهنده کنگو کریمه برای دانلود شما عزیزان جهت دریافت اطلاعات بیشتر ، جهت دانلود قرار داده شده است.

فرمت : Pdf حجم : کمتر از 1 مگابایت برای دانلود رایگان کلیک کنید

فایل پیوستی در قالب Pdf با 8 صفحه به زبان فارسی می باشد .

نویسنده : داود وکیلی

سلام ؛ داود وکیلی هستم ، کارشناس مهندسی بهداشت محیط و ساکن شهر خوی . کار طراحی و وبلاگ نویسی رو دنبال میکنم و طراحی وب رو صرفا برای کارهای خودم انجام میدم . امیدوار هستم که وبسایت مهندسی بهداشت محیط ایران براتون مفید باشه.

بدون دیدگاه


دیدگاه خود را بنویسید
توجه مهم : دیدگاه های شامل توهین و بی احترامی و تبلیغاتی پذیرفته نخواهد شد.

محصولات فروشگاه ما

نمایش همه محصولات
دانلود جزوه کمک بهیاری

دانلود جزوه کمک بهیاری


دانلود آموزش های مدون بهیاری بنام خداوند نیکی ها و با عرض سلام خدمت شما کاربر گرامی سایت مهندسی بهداشت محیط ...

مشاهده : 16,119 بار

مختصری درباره وبسایت علمی آموزشی مهندسی بهداشت محیط ایران

وب سایت مهندسی بهداشت محیط ایران از اردیبهشت ماه 1392 با هدف ارائه محتوای بهداشتی با محوریت مهندسی بهداشت محیط پا به دنیای مجازی گذاشته است.ما در سایت مهندسی بهداشت محیط ایران سعی در به اشتراک گذاری محتوای مفید برای دانشجویان و فارغ التحصیلان و همکاران بهداشتی داشته و تمام سعی خود را برای این مهم به کار گرفته ایم و در این مسیر نیز به پیشنهادات و انتقادات شما نیازمندیم. امیدوار هستیم بتوانیم قدمی هرچند کوچک در ارتقای سطح علمی همکاران و دانشجویان عزیز بر داشته باشیم.موضوع فعالیت ما علاوه بر بهداشت محیط ، بهداشت حرفه ای ، بهداشت عمومی ، تغذیه و رژیم درمانی و بصورت اختصاصی آموزش نسخه خوانی در داروخانه می باشد.