مهندسی بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط – بهداشت حرفه ای – بهداشت عمومی – تغذیه و رژیم درمانی

50% تخفیف ویژه

تخفیف ویژه خرید پکیج آموزشی دوره کمک بهیاری | تخفیف 35% اعمال شد.برای مشاهده پکیج کلیک کنید

  • متن مطلب

داود وکیلی

کارشناس مهندسی بهداشت | طراح وب و وبلاگ نویس

آلودگی محیطی مواد غذایی

آلودگی محیطی مواد غذایی + دانلود پاورپوینت آماده

بنام خدا

 مقدمهای بر آلودگی محیطی مواد غذایی :

غذاهایی را بهداشتی می نامند که عاری از هرگونه مواد که موجب ایجاد عوارضی در مصرف کننده است باشند.این مواد صرفاً محدود به میکروارگانیسم ها و سایر عوامل بیولوژیک و سموم مترشحه از آنها نمی باشند بلکه انواع مواد شیمیایی که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم مواد غذایی را آلوده می سازند نیز در ایجاد اختلالات متعدد و مسمومیت ها در مصرف کننده نقش بسزایی دارند.

بر خلاف عفونت ها و مسمومیت های میکروبی،عوارض ناشی از مسمومیت های شیمیایی اغلب در دراز مدت تظاهر می نمایند و با استعمال و کاربرد گسترده داروها و مواد شیمیایی در دامها،در اثر باقیمانده و رسوبات آنها  در مواد غذایی با منشاً دامی امکان اینکه انسان مستمراً در معرض عوارضی برای مدت تمام عمر باشد کاملاً روشن و مشخص می باشد.  در یکی دو دهه اخیر توجه دانشمندان و محققین بیشتر به مواد شیمیایی عامل بیماری ها و ضایعات و مسمومیت های شیمیایی معطوف گشته و برای مواد مختلفی که کم یا بیش مواد غذایی را آلوده می سازند استانداردهایی تدوین و به مورد اجرا گذارده میشود که متأسفانه در کشور ما هنوز در زمینه کنترل کیفی مواد غذایی کمتر به موارد فوق توجه می گردد.

مواد سمی راه یافته به ماده غذایی:

۱_هورمونها

۲_انتی بیوتیکها

۳_داروهای آرام بخش

۴_سموم دفع آفات

۵_فلزات سنگین

۶_پرتوها

در اینجا به طور خلاصه به دو فلز سنگین جیوه و سرب اشاره می کنیم که می توانید برای مطالعه بیشتر فایل PDF پیوستی رو به رایگان دانلود کنید .

جیوه :

منبع اصلی آلوده شدن محیط به جیوه, فاضلابهای برخی از صنایع میباشند.مواد جامد موجود در این فاضلابها پس از ورود به رودخانه, دریاچه ها و سواحل دریا ها , تشکیل یک رسوب لجن مانند را می دهد.

در اینجا در اثر فعالیت باکتریهای بیهوازی تولید کننده متان,ترکیبات دی متیل مرکوری و متیل مرکوری به صورت زیر تشکیل می گردند. گروه متیل لازم برای انجام این واکنش از متیل کوبا لامین گرفته می شود.

آلودگی محیطی مواد غذایی - جیوه

اگر چه ماهیت مسمومیت در ان زمان مشخص گردید اما بروز مسمومیت همچنان ادامه یافت به طوری که دو دهه بعد موارد مسمومیت به بیش از ۷۰۰ مورد رسید که ۴۶ مورد آن به مرگ منتهی گردید(آلوده شدن ماهیها ناشی از ورود فاضلاب حاوی جیوه یک کارخانه به خلیج بود). به طور کلی تحقیقات انجام شده در سطح جهان نشان می دهد که در بسیاری از مناطق ساحلی برخی کشورهای صنعتی میزان آلودگی درحد خطرناکی زیاد میباشد به طوریکه انجام صید در چنین مناطقی غیر مجاز اعلام شده است.

حتما بخوانید : افزودنی های شیمیایی مواد غذایی + دانلود پاورپوینت آماده

عوارض ناشی از مسمومیت با جیوه متفاوت بوده اما تمام انها دلالت بر آسیب دیدن سیستم عصبی دارند. به طور کلی حداکثر میزان مجاز و قابل قبول جیوه در ماهی نباید از ۰٫۵ PPM  و حداکثر جیوه وارد شده به بدن انسان در روز نباید از ۴۵ میکرو گرم تجاوز نماید.مسمومیت حاد آن موجب اختلالات گوارشی در روده ها و نقصان فعالیت کلیه ها ومسمومیت مزمن سبب ضعف اعصاب مرکزی وآنسفالوپاتی میگردد.تحریک پذیری,لرزش بدن,اشکال در تکلم و ازدیاد بزاق نیز ازآن جمله میباشد.

سرب:

سرب موجود در بنزین ماشینها به سادگی در محیط پراکنده می شود.کسانی که در فاصله ۳۰ متری شاهراهها زندگی می کنند در معرض خطر این ماده قراردارند.سبزیهای دارای برگ پهن مثل اسفناج و کلم چنانچه در حاشیه شاهراهها کشت شده باشند . با سهولت بیشتری سرب را جذب می کنند.البته وقتیکه چنین گیاهان آلودهای مورد تغذیه قرار گیرند.بد ن تمامی سرب آنها را جذ ب نمی کند.بلکه بخش اعظم آن از راه مدفوع دفع می گردد.

دریافت mg 5.3 سرب در هفته به طور موقت در مورد یک فرد۷۰ کیلویی حدی قابل قبول است.جالب اینجاست که ۹۰ درصد سرب وارد شده به بدن از طریق غذاست.اما بیشتر از ۵ درصد از این سرب جذ ب نمی شود.منابع مهم آلوده کننده غذاها به سرب،فلز دستگاهای فرایند کننده غذا و لحیم قوطیها می باشند.بررسی مو و استخوان افرادی که در دوران قبل از صنعتی شدن می زیسته اند نشان دهنده دریافت بیشتر سرب نسبت به افراد امروزی است . از جمله دلایل این وضع باید استفاده از لوله های سربی برای آب آشامیدنی یا ظروف قلع اندود آلوده به سرب در آن دوران باشد.

مسمومیت حاد سرب:حال بهم خوردگی،استفراغ،درد و تشنج در روده ها همراه با یبوست،عدم دفع ادرار و ضایعات کبدی که معمولا منجر به مرگ در اثر توقف گردش خون می گردد.مسمومیت مزمن شامل کاهش وزن،رنگ پریدگی،فلج شدن دست، ضعیف شدن حافظه،سر گیجه ، پایین آمدن قدرت بینایی ، افسردگی عوارض کلیوی ، اختلالات نوروتوکسیک که به صورت فلجی ظاهر می شود . تغییر در مغز استخوانها نیز از این جمله می باشند.

عزیزان برای مطالعه بیشتر در ارتباط با آلودگی محیطی مواد غذایی فایل PDF رو به رایگان دریافت و درصورت نیاز به فایل قابل ویرایش می توانید فایل پاورپوینت رو خریداری کنید . در صورت برخورد با هرگونه مشکل با ما تماس بگیرید .

موفق باشید ، سایت مهندسی بهداشت محیط ایران .

دکمه اشتراک گذاری تلگرام برای اشتراک این مطلب در تلگرام کلیک کنید

فایل PDF رایگان و از زیر قابل دانلود می باشد | در صورت نیاز به فایل قایل ویرایش- فایل پاورپوینت – از پایین نسبت به خرید فایل اقدام کنید .

فرمت: Pdfحجم :3 مگابایت

1200 تومان

12,000 ریال – خرید

پس از پرداخت انلاین در محیطی امن و توسط کلیه کارتهای بانکی ، لینک دانلود بلافاصله پس از خرید برای شما فعال خواهد شد .
پشتیبانی 24 ساعته ، حتی روزهای تعطیل : info[at]iehe.ir
ما تا دریافت کامل فایل خریداری شده ، پشتیبان و همراه شما خواهیم بود . قدردان اعتماد شما خواهیم بود .

نویسنده :
داود وکیلی
دیدگاه ها ی این مطلب

جهت دریافت جدیدترین مطالب ، فایل ها و مقالات رایگان و اخبار استخدامی در ایمیلتان در خبرنامه سایت عضو شوید .

فروشگاه ما

تخفیف آموزش نسخه خوانی در داروخانه