مهندسی بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط – بهداشت حرفه ای – بهداشت عمومی – تغذیه و رژیم درمانی

50% تخفیف ویژه

تخفیف ویژه خرید پکیج آموزشی دوره کمک بهیاری | تخفیف 50% اعمال شد.برای مشاهده پکیج کلیک کنید

  • متن مطلب

داود وکیلی

کارشناس مهندسی بهداشت | طراح وب و وبلاگ نویس

ارزیابی کیفیت شیر

مقدمه :

ارزیابی کیفیت شیر: ما بازرسان بهداشت محیط بایستی طی یک سری آزمایشات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی کیفیت شیر را مورد آزمایش و بررسی قرارداده و در مواردی که لازم باشد جلوی تولیدمحصولات وابسته ( پنیر ، خامه ، دوغ و … )و مصرف آنرا بگیریم .

آنچه باید در مورد شیر بدانیم … :

v      کیفیت شیر :

شیر ماده اصلی در تولیدمحصولات لبنی می باشد و در بین مواد غذایی حساس ترین ماده نسبت به فساد محسوب می شود . بعد از دوشیدن شیر از حیوان سالم ، شیر توسط مراکز جمع آوری به کارخانجات منتقل می گردد .که قبل از پذیرش شیر در کارخانه ها لازم است یک سری کنترل ها از لحاظ ماندگی شیر و کیفیت شیر انجام شود .

v تانکر حمل شیر باید دارای خصوصیات زیر باشند :

۱- نوع جنس تانکر حمل شر باید از آلومینیوم و یا استیل ضد زنگ(۳۱۴ و ۳۱۶ نوع استیل ) باشد . ۳۱۶ گرانقیمت تر و براق و صاف است و مقاوم به زنگ زدگی می باشد.

۲- محوطه بیرونی تانکر باید بدون هرگونه زنگ زدگی ،آلودگی و رسوب باشد.

۳- سطح داخلی تانکر باید صاف و هموار باشد و فاقد رسوب املاح شیر باشد . همچنین به چند قسمت تقسیم شده باشد .که این قسمت ها باعث شده کامیون در هنگام حمل شیر در پیچ ها لمبر برندارد وچپ نشود.

۴- تانکر باید بعد از بارگیری پلمب شود و پلمپ آن باید تا محل تحویل به کارخانه سالم باشد.

v خصوصیات فیزیکی و شیمیایی شیر :

۱- لخته های پروتئینی و ذرات زرد رنگ روغن نباید در شیر وجود داشته باشد .

۲- مواد خارجی مانند ذرات مگس ،ماسه و چوب و کاه در شیر نباید وجود داشته باشد.

۳- رنگ شیر سالم سفید است که در اثر ورود میکروبها از جمله باکتری آگالاکتیا تغییر می کند.همچنین رشد میکروارگانیسم ها ، عفونت پستان گاو و و جود آغوز رنگ شیر را تغییر می دهد.

۴- علت مایع بودن شیر وجود میسل های کازئینی با بار منفی است .که تعادل بارهای منفی مربوط به این میسیل ها در اثر جوشاندن از بین می رود. و حالت لخته ایجاد می شود .

۵- وجود ذرات لزج که مربوط به میکروارگانیسم ها و آنزیم های میکروبی در شیر است پذیرفتنی نیست.

v نکات مهم در کنترل کیفیت شیر :

۱- رنگ زرد متمایل به قرمز نشانه وجود بیماری دام به ماستیدیس است.

۲- رنگ زرد متمایل به نارنجی نشانه وجود کلستروم است.

۳- برای اندازه گیری ثبات پروتئینی در شیر از تست جوش و تست الکل استفاده میشود .

۴- ترشیدگی شیر و عمل آنزیم های پروتئولیتیک ( پروتئین + کافت ) موجب ظهور لخته های پروتئینی در شیر می شود.

۵- ذرات روغن موجود در سطح شیر در اثر تکان های شدید شیر خام در تانکر های حمل شیر به ویژه در سرما در اثر شکستن امولسیون شیر ایجاد میشود.

۶- اسید بیشتر مواد معدنی و قلیا اغلب چربی ها را شستشو میدهد . (CIP)

vخصوصیات حسی شیر :

۱- طعم شیر ( Flavour) : شیر سالم دارای طعم طبوع می باشد که برای اندازه گیری طعم شیر آنرا تا ۸۰ درجه سانتی گراد به مدت نیم ساعت جوشانیده و سپس تا ۲۰ درجه سانتی گراد خنک میکنیم و با خوردن آن طعم شیر را می چشیم .

۲- بوی شیر : بوی شیر سالم مطبوع است و نباید بگذاریم بوهای محیط و رشد ارگانیسم ها باعث تغییر بوی شیر گردد. آنزیم لسیتیناز میکروبی ، لیستین را به منو و دی گلیسیرین و باز کولین تجزیه می کند و سپس کولین به تری متیل آمین تبدیل می شود که عامل بوی ماهی در شیر است .که در اثر رشد میکروبها این اتفاق می افتد.

….

آزمایشات فیزیکی و شیمیایی به همراه توضیحات و نحوه کار و همچنین داده های بدست آمده از آزمایشگاه به شکل WORD استاندارد و فهرست نویسی شده با استفاده از فونت های استاندارد و استفاده از پی نوشت برای کلمات اختصاصی ، برای دانلود در اختبار شماست . میتونید به راحتی دانلود و استفاده کنید.

فایل ارزیابی کیفیت شیر

دکمه اشتراک گذاری تلگرام برای اشتراک این مطلب در تلگرام کلیک کنید

فایل ضمیمه شامل ، گزارشی کامل به همراه توضیحات کامل جهت دریافت در اختیار شما قرار گرفته است . | تعداد صفحات : 7

490  تومان

4,900 ریال – خرید

پس از پرداخت در محیطی امن ، لینک دانلود فایل برای شما فعال خواهد شد .

در صورت داشتن هرگونه سوال و مشکل در فرآیند خرید تا دریافت فایل لطفا با ما تماس بگیرید .

برای ارتباط با ما از بخش – تماس با ما – در منوی بالای سایت استفاده کنید .

نویسنده :
داود وکیلی
دیدگاه ها ی این مطلب

جهت دریافت جدیدترین مطالب ، فایل ها و مقالات رایگان و اخبار استخدامی در ایمیلتان در خبرنامه سایت عضو شوید .

فروشگاه ما