مهندسی بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط – بهداشت حرفه ای – بهداشت عمومی – تغذیه و رژیم درمانی

50% تخفیف ویژه

تخفیف ویژه خرید پکیج آموزشی دوره کمک بهیاری | تخفیف 35% اعمال شد.برای مشاهده پکیج کلیک کنید

  • متن مطلب

داود وکیلی

کارشناس مهندسی بهداشت | طراح وب و وبلاگ نویس

اصول آزمون باکتریولوژی آب واهمیت آن + دانلود پاورپوینت آماده

بنام خدا و با سلام ؛ در این وقت از سایت مهندسی بهداشت محیط ایران ،در ارتباط با یک موضوع پر اهمیت در بهداشت آب و رشته بهداشت محیط فایل پاورپوینتی رو به اشتراک گذاشته ایم که امیدوار هستیم مورد استفادتون قرار بگیره . عنوان این موضوع اصول آزمون باکتریولوژی آب آشامیدنی هست . در زیر ما بعنوان مقدمه خیلی کوتاه مطالبی بسیار کوتاه ذکر کردیم و در انتها شما بزرگواران می توانید پاورپوینت آماده رو به رایگان دریافت کنید .

اصول آزمون باکتریولوژی آب واهمیت آن

آزمون های باکتریولوژی آب

هدف از آزمون های باکتریولوژی آب : کنترل کیفی آب آشامیدنی ، آب برای مصارف بهداشتی ویا آبهای تفریحی ، از دیدگاه استانداردهای باکتریولوژی است وهر کدام از این مصارف استانداردهای خاص وشاخص های ویژه خود را دارند.

تعریف آب آشامیدنی : آبی است که ویژگی های فیزیکی ،شیمیایی ،بیولوژیکی ورادیو اکتیو آن در حدی باشد که،مصرف آن جهت آشامیدن ،عارضه سوئی را در کوتاه مدت یا دراز مدت ،برای سلامت انسان، ایجاد نکند.

آب آلوده : آبی را آلوده گویند که ترکیب یا شرایط آن بطوری تغییر یافته باشد که کمتر یا به هیچ و جه قابلیت استفاده معینی را نداشته باشد . این تغییر شامل تغییرات فیزیکی ، شیمیایی و بیولوژیکی و رادیولوژیکی بوده ومی تواند  به سلامت انسان و محیط زیست لطمه بزند.

آلودگی میکروبی آب آشامیدنی

آب خام حاوی دو دسته میکروارگانیسم است:

میکروارگانیسمهای دائمی که بطور طبیعی ساکن آب بوده ودارای نیازهای غذایی کمی هستند وشامل گونه های

Acinetobacter

Flavobacterium

 Chromobacterium

میکرو ازگانیسم های گذرا که از محیط اطراف ( خاک ،انسان ، حیوان و.. )به آب منتقل می شوند و میکروارگانیسم های بیماری زا در این دسته قرار دارند.مانند سالمونلا ، شیگلا، اشریشیاکلی ، کریپتوسپوریدیوم و….

معیارهای شاخص میکروبی آب آشامیدنی

میکروارگانیسم هایی که بعنوان شاخص انتخاب می شوند:

  • این میکرو ارگانیسم ها باید عضو فلور طبیعی روده افراد سالم وجانوران خونگرم باشد
  • این میکروارگانیسم ها باید به سادگی، جداسازی، شناسایی و شمارش گردند.
  • این میکرو ارگانیسم ها نباید خودشان بیماریزا باشند.
  • این میکروارگانیسم باید هم در موقع وجود قطعی عامل بیماریزا و هم در موقع احتمال وجود عامل بیماریزا حضور داشته باشد.
  • تعداد این میکروارگانیسم باید بیشتر از آن تعدادی باشد که برای شناسایی عوامل بیماریزا لازم است
  • این میکروارگانیسم ها باید نسبت به شرایطی محیطی مقاوم باشد و به اندازه عوامل بیماریزا و کمی بیشتر از آنها بتواند فرایندهای تصفیه آب و فاضلاب را تحمل کنند.

انتخاب شاخص باکتریولوژی

با توجه به ویژگیهای ذکر شده ، در حال حاضرگروه کلیفرم (کلیفرم گرماپای ) به عنوان شاخص های استاندارد وشاخص های اصلی آلودگی مدفوعی آب آشامیدنی به کار می روند.

گروه کلیفرم شامل باکتری های اشریشیاکلی، سیتروباکتر،انتروباکتر وکلبسیلاکه از خانواده انترو باکتر یاسه می باشندو از دسته باکتری های هوازی وبیهوازی اختیاری ، گرم منفی بدون اسپور و میله ای شکل که قادرند لاکتوز را را در دمای ۳۵ درجه سانتیگراد به مدت ۴۸ ساعت تخمیر نمایند.

میکرو ارگانیسم نشانگر

اشریشیاکلی به عنوان میکروارگانیسم نشانگر ، بر ای آلودگی مدفوعی انتخاب شده است،. اگرچه کلیفرم های گرماپای نیز می توانند به عنوان یک متغیر مورد آزمایش قرار گیرند وجود این باکتری ها در آب نشان دهند ۀ ناکافی بودن فرآیند تصفیه و همچنین آلودگی متناوب و اخیر آب با مدفوع انسان و حیوانات خونگرم می باشد.

کلیفرم های گرماپای به غیر از اشریشیاکلی مانند کلبسیلا از خانواده آنتروباکتریاسه می توانند از طریق آب های آلوده شده با فاضلاب صنعتی، گیاهان در حال فساد و خاک نیز وارد آب شوند .

حتما بخوانید : در مورد باکتری اشرشیا کلی بیشتر بدانید + دانلود پاورپوینت

 

سایر گزینه های مختلف به عنوان شاخص میکروبی آب

میکرو ارگانیسم های دیگری که ، به عنوان تعیین منشاء آلودگی آب با مدفوع و نشان دهنده آلودگی مدفوعی آب پیشنهاد گردیده است ودر تعیین منشاء آلودگی آب با مدفوع ،ارزیابی و کارایی روش های تصفیه وگند زدایی آب مهم می باشند. آنتروکوک های مدفوعی و کلستریدیوم های احیاء کننده سولفیت می باشند ، که می توان از آنها به عنوان یک نشانگر اضافی استفاده نمود.

کلستریدیوم های احیاء کنندۀ سولفیت در مقایسه با کلیفرم ها و آنتروکوک ها نسبت به عوامل فیزیکی و شیمیا یی مقاوم تر هستند و اسپور آنها برای مدت طولانی در آب باقی می ماند. بنابراین وجود آن ها در آب نشان دهندۀ وقوع آلودگی آب در گذشته و همچنین ناکافی بودن فرآیند تصفیه است.

علیرغم مزایای فوق برخی خصوصیات این گروه موجب کاهش ارزش آنها به عنوان شاخص آلودگی گردیده است. این خصوصیات عبارتند از:

تعداد آنها در مدفوع انسانی کمتر از کلیفرم ها است که در تشخیص آلودگی مدفوعی انسان کم اهمیت تر از کلیفرم ها به نظر می رسد.

 

حتما بخوانید : دانلود پاورپوینت آماده آلوده کننده های مواد غذایی (رایگان)

 

در بعضی موارد برای تعیین وضعیت وصحت آزمایشهای مشکوک از سایر شاخص ها استفاده می شود. بعنوان مثال وقتی نمونه های با تعداد زیاد کلیفرم و بدون وجود آلودگی مدفوعی باشند،آنتروکوک های روده ای به عنوان شاخص کارایی سیستم تصفیه پیشنهاد می شود.
مزایای استرپتوکوک مدفوعی نسبت به کلیفرم ها به عنوان شاخص آلودگی عبارتند از:

استرپتوکوک مدفوعی به ندرت در آب تکثیر و رشد مجدد پیدا می کند.
نسبت به شرایط نامساعد و استرس های محیطی و کلرزنی مقاومت بیشتری دارد.

ویژگیهای میکروبیولوژی آب آشامیدنی

ردیف نوع آب نوع باکتری حد مجاز در ۱۰۰ میلی لیتر
۱ کلیه آبهای آشامیدنی اشریشیا کلی  یا کلیفرم های گرماپای منفی
۲ آب تصفیه شده برای استفاده در سیستم توزیع اشرشیا کلی یا کلیفرم های گرماپای منفی
۳ آب تصفیه شده موجود در سیستم توزیع اشریشیا کلی یا کلیفرم های گرماپای منفی

  جمع بندی :

بطور خلاصه مطالبی در ارتباط با ویژگی های باکتریولوژیکی آب گفته شد، توضیحات کاملتر رو میتوانید با دانلود پاورپوینت در اختیار داشته باشید . سایر عناوین این پاورپوینت پیوستی شامل موارد ذیل می باشد :

شاخص های آب برای مصارف تفریحی

شاخص ها و ویژگیهای  باکتریولوژی آب استخرهای شنا

شاخص باکتریولوژی آب شناگاههای طبیعی

پایش آب آشامیدنی

نمونه برداری

عوامل موثر در نمونه برداری

شرایط نگهداری وانتقال نمونه

آماده سازی شیشه های نمونه برداری

سترون سازی بطریهای نمونه برداری

حجم مورد نیازنمونه برای آزمون های باکتریولوژی آب

کنترل کیفی ظروف مواد خنثی کننده کلر

کنترل کیفی ظروف نمونه برداری

کنترل کیفی محیط های کشت

نگهداری محیط های کشت

انتخاب روش آزمون کلیفرم

 

لطفا فایل پیوستی رو به رایگان دانلود بفرمائید .

پیروز و سربلند باشید | سایت مهندسی بهداشت محیط ایران | www.iehe.ir

دکمه اشتراک گذاری تلگرام برای اشتراک این مطلب در تلگرام کلیک کنید

فایل پیوستی در 38 اسلاید قابل ویرایش می باشد .

فرمت: PPTحجم :1.32 مگابایت
نویسنده :
داود وکیلی
دیدگاه ها ی این مطلب

جهت دریافت جدیدترین مطالب ، فایل ها و مقالات رایگان و اخبار استخدامی در ایمیلتان در خبرنامه سایت عضو شوید .

فروشگاه ما

تخفیف آموزش نسخه خوانی در داروخانه