مهندسی بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط – بهداشت حرفه ای – بهداشت عمومی – تغذیه و رژیم درمانی

50% تخفیف ویژه

تخفیف ویژه خرید پکیج آموزشی دوره کمک بهیاری | تخفیف 50% اعمال شد.برای مشاهده پکیج کلیک کنید

  • متن مطلب

داود وکیلی

کارشناس مهندسی بهداشت | طراح وب و وبلاگ نویس

انواع روش های موثر گندزدایی آب آشامیدنی + پاورپوینت رایگان

بنام خدا و با سلام ؛ در ارتباط با مبحث بسیار مهم گندزدایی آب آشامیدنی از سایت مهندسی بهداشت محیط ایران در زیر مجموعه تصفیه آب با شما هستیم ، پس از مقدمه ای کوتاه در ارتباط با اهمیت گندزدایی ، پاورپوینتی رایگان در ارتباط با همین موضوع ، در انتهای مطلب رو می توانید دریافت و مطالعه کنید .

انواع روش های موثر گندزدایی آب آشامیدنی – water disinfection

گند زدایی آب  

قرن ها است که گند زدایی آب آشامیدنی انجام می شود. طی قرن گذشته کلرزنی به عنوان روش قابل قبول گندزدایی آب در آمده و این فرایند مهمترین کشف در زمینه تصفیه آب به شمار میرود. گندزدایی آب آشامیدنی یک مرحله تصفیه اختصاصی برای تخریب یا حذف ارگانیزم های بیماری زا است. پس نباید با  استریل کردن که تخریب یا حذف همه ارگانیزم های زنده است اشتباه شود. هدف رسیدن به مقدار صفر Ecoli   در هر ۱۰۰میلی لیتر آب برروی تمام منابع آبی است.

شرایط لازم برای ورود آب به مرحله اصلی گندزدائی

یک گندزدای خوب فقط هنگامی موثر واقع می شود که برای آبی با کیفیت خوب مصرف شود .

میزان مواد نامحلول باید در آب تا حد امکان کم و ترجیحا از ۱  میلی گرم در لیتر بیشتر، نباشد .

کدورت آب نیز  ۱واحدNTU   باشد وحد مطلوب آن  ۰/۳ واحد است.

TOC آب (کل مواد آلی کربنی ) در لحظه ورود به مرحله پیش کلر زنی کمتر از ۲ میلی گرم در لیتر باشد . تا تشکیل تری هالومتان ها کمتر از حد ماکزیمم باشد .

حتما بخوانید : آرسنیک در آب آشامیدنی + نگرانی ها ، اثرات زیست محیطی و روش های حذف

شرایط لازم برای پذیرش یک گندزدا

گندزدائی که برای آب انتخاب می شود باید دارای دو اثر متفاوت باشد

اثر ضد باکتریائی : که به قدرت میکروب کشی عامل گندزدا بستگی دارد .

اثر ابقائی : اثر ابقائی که به قابلیت گندزدا از لحاظ باقیماندن در سیستم توزیع بستگی داشته و تضمین کننده کیفیت باکتریولوژیکی آب در نقطه مصرف می باشد .

واینکه بعد از سالم سازی آب باقیمانده آن طعم وبوی قابل اعتراض بوجود نیاورد.

فرآورده جانبی خطرناک بوجود نیاورد و کیفیت شیمیائی آب را تنزل ندهد .

تولید ،حمل ونقل ،ذخیره سازی آن خطرناک نبوده ، ومقرون به صرفه باشد.

فرضیه های اصلی در انتخاب فرایند گند زدایی عبارتند از:

  1. وجود موجودات زنده در منبع آب شرب
  2. عملی بودن استفاده از روش گند زدایی غیر فعال سازی ۹۹/۹ معادل log3 کیست ژیاردیا، یا غیر فعال سازی ۹۹/۹۹ معادل log4 ویروسی
  3. رابطه (CxT)  گندزدایی
  4.  تشکیل محصولات جانبی گندزدا و میزان آن ها در کمترین حد ممکن
  5.  کیفیت آب فرایندی
  6.  مشکلات ناشی از گندزدایی ها (وارد نکردن سمیت و طعم و بو و رنگ در آب گندزدایی شده)
  7.  هزینه هر یک از گندزدا ها

تحلیل عوامل مؤثر بر عمل ضد عفونی کننده ها

برخی از عواملی که کارایی گندزدایی را تحت تأثیر قرار می دهند عبارتند از:

  1. نوع و غلظت میکرو اورگانیزم
  2. نوع و غلظت گند زدا
  3. زمان تماس گند زدا
  4. کیفیت شیمیایی و دمایی آب
  5. PH و کدورت آب

حتما بخوانید : دانلود پاورپوینت کاربرد فناوی نانو در تصفیه آب و پساب

مکانیزم های ضد عفونی کننده ها

چهار نوع مکانیزی که برای تشریح نحوه عمل ضد عفونی کننده ها پیشنهاد شده است عبارتند از:

۱- آسیب  دیدن دیواره سلولی

آسیب یا تخریب دیوار سلولی منجر به متلاشی شدن و  مرگ سلولی می شود برخی از عواملی مانند پنی سیلین از سنتز وترمیم دیواره سلولی باکتری ها جلوگیری می‌کند.

۲- تغییرتراوایی سلولی

بعضی عواملی مانند ترکیبات فنلی و شوینده ها ، تراوایی غشائی سیتوپلاسم را تغییر می دهند و باعث می شوند عوامل مغذی مانند فسفر وازت  از سلول خارج شوند.

۳- تغییرات ماهیت کلوئیدی پرتوپلاسم

گرما و تابش و عوامل اسیدی و قلیایی خاصیت کلوئیدی پرتوپلاسم را تغییر می دهند و تأثیرمرگ باری بر سلول دارند، مانند گرما که پروتئین ها را لخته و اسید و قلیاها که پروتئین را تجزیه می‌کنند.

۴- ممانعت از فعالیت های آنزیمی

عوامل اکساینده چون کلر می تواند آرایش آنزیم ها را تغییر دهد و آن ها را غیر فعال سازد .

 

روش های ضد عفونی شامل استفاده از روش های زیر است:

عوامل فیزیکی

 عوامل شیمیایی

روش های مکانیکی

تابش

عوامل فیزیکی شامل روش دمایی و روش اشعه UV یا ماورائ بنفش  است .

گرما دادن آب تا نقطه جوش اکثر باکتری های بیماری زا را که تشکیل هاگ نمی دهند از بین می برد.

جوشاندن آب به مدت ۳ تا ۱۰ دقیقه اغلب باکتری ها و ویروس ها را از بین می برند.

جوشاندن آب به مدت ۲۰ دقیقه موجب از بین رفتن کلیه موجودات زنده در آب می شود.

کارایی راندمان عمل گند زدایی آب بعد از ۳ دقیقه جوشاندن به ۱۰۰ درصد می رسد.

گندزدایی به روش شیمیایی

کلر و ترکیبات آن ، برم ، ید ، ازن ، هیدروژن پراکسید پرمنگنات و پتاسیم که در کل عوامل اکسید کننده نامیده می‌شوند.

همچنین از آب بسیار اسیدی یا قلیایی نیز می توان برای از بین بردن باکتری ها ی بیماری زا استفاده کرد.

زیرا آب با PH بیش از ۱۱ یا PH کمتر از ۳ برای اکثر باکتری ها نسبتاً سمی می شود.

عوامل شیمیایی بسیاری وجود دارد که در این جا مطرح نمی‌شوند.

عمل گند زدایی مکانیکی 

شامل روش های انعقاد- لخته سازی- ته نشینی و غشاها است که روش های بالا تا ۹۰ درصد میکروب های آب را کاهش می دهند.

عوامل تابش

استفاده از انرژی پر قدرت که درتصفیه  آب رایج نیست .

 

+++ اطلاعات بیشتر در ارتباط با گندزدایی آب آشامیدنی و نحوه عمل گندزداها ، و گندزدایی کامل با کلر و سایر گندزداها ، در فایل پیوستی مشاهده کنید .

دکمه اشتراک گذاری تلگرام برای اشتراک این مطلب در تلگرام کلیک کنید

فایل پیوستی در قالب پاورپوینت با 69 اسلاید قابل ویرایش می باشد . | دانلود رایگان می باشد.

فرمت: PPTحجم :1.3 مگابایت
نویسنده :
داود وکیلی
دیدگاه ها ی این مطلب

جهت دریافت جدیدترین مطالب ، فایل ها و مقالات رایگان و اخبار استخدامی در ایمیلتان در خبرنامه سایت عضو شوید .

فروشگاه ما