تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) چیست ؟
تعریف : بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو (CCHF) یک نوع بیماری مشترک بین حیوان و انسان می باشد که بصورت ناگهانی شروع می شود. چند سالی است تعدادی از هموطنان عزیز کشورمان در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می دهند که بیشترین علت ابتلای بیماران ، تماس با دام یا گوشت های آلوده حاصل از ذبح دامهای غیر مجاز می باشد.
لذا اگاهی از ویژگی های این بیماری ، پیشگیری و راههای انتقال و … آن می تواند در جلوگیری از ابتلا به این بیماری بسیار موثر باشد. وظیفه ما بعنوان یک کارشناس بهداشت ، آگاه سازی می باشد.
ویدئویی کوتاه از تب کریمه کنگو
عامل بیماری : ویروسی از گروه آربو ویروس ها
مخزن بیماری : کنه های سخت از جنس هیالوما ؛ این بندپا ویروس را از طریق تخم خود به نسل بعدی هم انتقال می دهد.
برای نمایش در سایز بزرگ بر روی تصویر کلیک کنید.
ناقل بیماری :
- کنه : از طریق گزش یا له کردن ان روی پوست دارای روزنه باز
- مهره داران : مانند دام هاف سگ ، جوندگان ، جوجه تیغی و …
- پرندگان : ناقل غیر مستقیم اند ؛ چرا که باعث انتقال کنه به دیگران (سایر حیوانات یا انسان) می شوند.
علائم بیماری :
- دوره کمون : معمولا ۱-۳ روز و حداکثر ۹ الی ۱۳ روز
- مرحله قبل از خونریزی : ۱-۷ روز طول می کشد. شامل : تب ، ضعف ، سردرد شدید ، لرز ، درد شدید در ناحیه پشت ، کمر و پاها ، گیجی ، کوفتگی و بی اشتهایی ، تهوع و استفراغ بدون ارتباط با غذا خوردن ، اسهال و درد شکم و …. (لازم به ذکر است ممکن است فقط بعضی از علائم در یک فرد دیده شود . )
- مرحله خونریزی دهنده : معمولا در روز ۳- ۵ بیماری شروع می شود و ۱- ۱۰ روز طول می کشد. خونریزی در مخاط ها و پتشی در پوست ،هماتوم و سایر پدیده های خونریزی دهنده مثل ملنا ، هماتوری و خونریزی از بینی ، لثه و … دیده می شود (لازم به ذکر است در بعضی موارد خونریزی قابل دید مراقبین بیمار نیست که یکی از علل تاخیر در تشخیص می باشد)
راه های انتقال و پیشگری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو :
راه های انتقال بیماری | راههای پیشگیری از بیماری |
---|---|
گزش کنه آلوده یا له کردن آن روی پوست | حفاظت فردی هنگام کار در فضاهایی که احتمال وجود کنه هست ( استفاده از دستکش، لباس کار و چکمه) |
تماس با دام آلوده (ذبح ،قطعه قطعه کردن و تمیز کردن ،پوست،خون و ترشحات) |
نکته : بیماری در دام آلوده هیچ علامتی ندارد ؛ لذا از ظاهر دام متوجه بیماری آن نخواهیم شد. |
مصرف گوشت تازه خام یا نیم پز حیوانات آلوده |
نکته : از مصرف خام جگر و سایر احشا و گوشت دام جدا پرهیز شود. |
تماس با خون و ترشحات بیمار و استنشاق هوای آلوده | رعایت حفاظت فردی در تماس با بیمار مشکوک ، محتمل و قطعی ( استفاده از ماسک ، دستکش ، عینک ، گان و …) |
جمع بندی :
در رابطه با تب خونریزی دهنده کریمه کنگو ، مطالب خلاصه شده فوق میتواند برای عموم افراد مورد استفاده قرار گیرد . اما در ادامه مطلب فایلی با عنوان خلاصه دستورالعمل مراقبت بیماری تب خونریزی دهنده کنگو کریمه برای دانلود شما عزیزان جهت دریافت اطلاعات بیشتر ، جهت دانلود قرار داده شده است.
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید