FMEA چیست ؟
FMEA (حالات شکست و تجزیه و تحلیل آثار آن) یک فرآیند سیستماتیک برای شناسایی خطاهای بالقوه در طراحی و اجرای فرآیند قبل از روی دادن آنها ، با هدف حذف و یا کاهش خطر بالقوه با آنها.
تکنیک در اصل یک تکنیک ارزیابی قابل اعتماد است که برای شناسایی حالات شکستی که می تواند قابلیت اعتماد کلی سیستم را کاهش دهد ، به کار می رود.
تاریخچه روش Failure modes & effects analysis
Failure modes & effects analysis برای اولین بار در ارتش آمریکا مورد استفاده قرار گرفته است. استاندارد های نظامی Mil-p-1629 با عنوان (روش آنالیز عیب، تاثیرات مرتبط و میزان اهمیت آن ) در نهم نوامبر ۱۹۴۹ انتشار یافت . در قالب این استاندارد خطاها یا اشکالات پیش آمده به لحاظ تاثیر گذاری آنها در هدف غایی و میزان ایمنی / پرسنل / تجهیزات طبقه بندی می شوند.
در دهه شصت این تکنیک در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گرفت و در اواخر دهه هفتاد کارخانه اتومبیل سازی فورد از این روش برای بهبود تولید و طراحی اتومبیل های خود استفاده کرد. در اوایل دهه نود یعنی در سال ۱۹۹۳ انجمن خودروسازان آمریکا و انجمن کنترل کیفیت آمریکا روش FMEA را بعنون یکی از تکنیک های ارزیابی تولید و محصول در قالب استاندارد ارایه کردند.
اساس روش Failure modes & effects analysis
این روش یک روش آنالیز نیمه کیفی است ، این روش سیستم یا زیر سیستم را برای شناسایی نقص های احتمالی کلیه اجزای آن بررسی کرده و تلاش می کند اثرات نقص های احتمالی را بر روی بقیه بخش های سیستم ارزیابی کند.
تکنیک حالات شکست و تجزیه و تحلیل آثار آن تکنیکی است که به منظور مشخص کردن و حذف خطاها ، مشکلات و اشتباهات بالقوه سیستم ، فرآیند تولید و ارائه خدمت ، قبل از وقوع ، در نزد مشتری ، بکار برده می شود. بهترین زمان استفاده از این روش فاز طراحی است ولی در فاز بهره برداری نیز اجرا می شود.
تعاریف و واژه ها در تکنیک FMEA
شکست (Failure) :
- انحراف یک جزء یا بخش از سیستم از کارکرد ، رفتار یا عملیات مورد نیاز یا طراحی شده ؛ مسائلی که کارور با ان روبه رو می شود.
- ناتوانی یک سیستم، زیر سیستم یا بخشی از آن برای اجرای عملکرد مورد انتظار.
- ناتوانی بخشی از یک سیستم برای کار در محدوده ی از پیش تعریف شده ی خود.
حالت شکست (Failure mode) :
- روش خرابی یک جزء
- حالت یا وضعیتی که یک جزء بعد از خرابی به خود می گیرد.
علت شکست (Failure Cause) :
- فرآیند یا مکانیزم دخیل در شروع یک حالت شکست
- فرآیند های احتمالی که میتوانند سبب خرابی یا شکست یک جزء شوند مانند شکست های فیزیکی ، نقص های طراحی ، نقص های ساخت و تولید ، نیروهای محیطی و مانند اینها .
اثر شکست (Failure effect) :
- پیامد یا پیامدهای که حالت شکست بر روی عملکرد بخشی از سیستم یا کل آن دارد.
نمره اولویت ریسک (“Risk Priority Number “PRN) :
- شاخص اولویت بندی ریسک برای قابلیت اعتماد
- PRN= Probability * Severity * Detection
تئوری روش FMEA :
روشی کیفی است که برای آنالیز و ارزیابی حالات بالقوه شکست به کار می رود. در این روش به مجموعه ای سوالات پاسخ داده می شود :
- چه جزء یا بخشی می تواند از کار بیفتد ؟ Fail
- آن جزء یا بخش چگونه از کار می افتد؟
- فراوانی و میزان تکرار خرابی و از کار افتادن چقدر است؟
- اثرات شکست یا از کار افتادن سیستم چیست؟
- پیامدهای ناشی از شکست بر قابلیت اعتماد یا ایمنی سیستم چیست؟
جمع بندی
بصورت خلاصه به پیشینه و تعاریف کلی از روش Failure modes & effects analysis اشاره شد. برای دریافت توضیحاتی بیشتر می توانید برایگان فایل پیوستی را دانلود نمایید. امیدوار هستیم این اشتراک از وب سایت مهندسی بهداشت محیط ایران براتون مفید باشه.
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید