نسخه خوانی

کلستریدیوم بوتولینوم Clostridium botulinum عامل بیماری بوتولیسم

مشاهده : 10,340 بار بدون دیدگاه نویسنده: داود وکیلی
آموزش های دستیار دندانپزشکی

کلستریدیوم بوتولینوم Clostridium botulinum عامل بیماری بوتولیسم

کلستریدیوم بوتولینوم Clostridium botulinum عامل بیماری بوتولیسم

کلستریدیوم بوتولینوم (Clostridium botulinum) یک باکتری بی هوازی (anaerobic) است و سم آن بیماری به نام بوتولیسم (botulism) تولید می نماید. سم آن نوروتوکسین (neurotoxin) نامیده می شود، چون روی سیستم عصبی اثر می گذارد و اثرات ۱۲ تا ۴۸ ساعت پس از مصرف مواد غذایی حامل سم آن ظاهر می شود.

این نوع باکتری در آب و خاک آلوده یافت می شود و چون امکان آن را دارد که به صورت اسپور در آید دارای مقاومت حرارتی بالا می باشد و به همین لحاظ یک معیار سنجش برای تعیین حد موثر یک فرآیند حرارتی مورد ارزیابی قرار می گیرد.

با توجه به بالا بودن مقاومت حرارتی این باکتری در صنایع کنسرو سازی از اهمیت خاصی برخوردار بوده و با توجه به اینکه در ph کمتر از ۴/۵ قادر به رشد و تولید توکسین نیست لذا اهمیت آن عمدتا در ارتباط با کنسروهای گوشتی می باشد.جهت شناسایی آن در میکروبیولوژی از محیط کشت های مختلفی استفاده می گردد که متداول ترین آن کوکد میت می باشد.

منشاء آلودگی و انتقال:

اسپورهای کلستریدیوم بوتولینوم به وفور در خاک یافت می شود و موجب آلودگی گوشت و سبزیجات می گردند. اسپورها در مواد غذایی و خوراکی که بدون رعایت شرایط بهداشتی و استریلیزاسیون مناسب کنسرو شده اند زنده می مانند و در محیط بی هوازی قوطی کنسرو جوانه می زنند. سم در غذای کنسرو شده (که شرایط بیهوازی مهیا است) تولید می شود و به صورت از پیش تعیین شده در هنگام بلع غذای مسموم وارد بدن می گردد از این رو این بیماری غالبا یک عفونت نیست.

غذاهایی که بیشترین خطر مسمومیت را دارند عبارتند از: کنسروها به ویژه کنسروهای سبزیجات(مخصوصا سبزیجات قلیایی) مانند مارچوبه اسفناج نخودفرنگی لوبیا قارچ و فلفل و در مرحله بعد کنسروهای گوشتی و ماهی .علاوه بـر آن فراورده های دیگری مثل انواع ماهی دودی بسته بندی شده نیز در معرض خطر این آلودگی می باشند . در لبنیات به ویژه در کشک آلودگی به ندرت دیده شده است. بطور کلی %۹۰ آلودگی های بوتولیسم مربوط به کنسروهایی می شوند که در تهیه آنها موازین بهداشتی و تکنولوژیک رعایت نشده است.

تعریف بوتولیسم :

بوتولیسم‌ عبارت‌ است‌ از یک‌ نوع‌ مسمومیت‌ غذایی‌ جدی‌ ولی‌ غیر مسری‌ که‌ معمولاً در اثر خوردن‌ غذای‌ آلوده‌ به‌ سمی‌ که‌ شدیداً دستگاه‌ عصبی‌ را متأثر می‌سازد، رخ‌ می‌دهد. مسمومیت‌ با این‌ سم‌ به‌ دو شکل‌ دیگر نیز به‌ وجود می‌آید، بوتولیسم‌ ناشی‌ از زخم‌، و بوتولیسم‌ شیرخواران‌. بوتولیسم‌ اصولاً دستگاه‌ عصبی‌ مرکزی‌ و دستگاه‌ عضلانی‌ را تحت‌ تأثیر قرار می‌دهد.

علایم‌ شایع‌

علایم‌ زیر معمولاً ۳۶-۱۸ ساعت‌ پس‌ از خوردن‌ غذای‌ آلوده‌ رخ‌ می‌دهند:

  • تار شدن‌ دید، یا دو تا دیدن‌
  • افتادن‌ پلک‌های‌ چشم‌
  • خشک‌ شدن‌ دهان‌
  • خورده‌ خورده‌ صحبت‌ کردن‌
  • مشکل‌ در قورت‌ دادن‌ غذا یا مایعات‌
  • استفراغ‌ و اسهال‌
  • ضعف‌ دست‌ها یا پاها، که‌ نهایتاً ممکن‌ است‌ به‌ فلج‌ نیز بیانجامد.
  • تب‌ وجود ندارد.
  • توانایی‌های‌ ذهنی‌ دچار اختلال‌ نمی‌شوند.

مکانیسم بیماری زایی کلستریدیوم بوتولینوم

  • توکسین از راه های مختلف وارد بدن می شود و از راه خون به عصب های محیطی می رسد.
  • توکسین به گیرنده های انتهایی عصب متصل می شود و مانع آزاد شدن نوروترانسمیتر ها مانند استیل کولین می گردد و همین امر باعث ضعف یا فلج پائین رونده می شود.
  • ابتدا عضلاتی که از اعصاب مغزی اثر می گیرند مبتلا می شود. سپس عضلات گردن، بازو ها و پاها را درگیر می کند.
  • چون توکسین روی اعصاب حسی اثر نمی کند بیمار هوشیار می باشد.
  • جلوگیری از آزاد شدن استیل کولین دائمی بوده و بهبود زمانی اتفاق می افتد که اکسون های عصب انتهای جدیدی را ایجاد نماید.

حساسیت باکتری

  1. اسپور در دمای ۱۰۰ درجه بمدت ۲ساعت زنده می ماند.
  2. اسپور در دمای ۱۲۰ درجه سریعا می میرد.
  3. توکسین بوتولینوم به حرارت حساس بوده ودر دمای ۸۵ درجه ۱دقیقه و در دمای ۸۰ درجه ۵ دقیقه غیر فعال می شود.

نمونه های مناسب جهت آزمایش توکسین و میکروارگانیسم کلستریدیوم بوتولینوم

  • سرم
  • مدفوع
  • مواد استفراغی
  • محتویات معده
  • مواد غذایی مشکوک
این مطلب را هم حتما بخوانید : باکتری اشرشیا کلی را بیشتر بشناسید.

منابع آلودگی

اگر اغذیه فروشی ها و رستوران های غیر بهداشتی، فرآورده های گوشتی مثل سوسیس و کالباس یا غذاهای گوشتی و خورشتی یا انواع گوشت کباب ها و حتی سالاد الویه را در شرایط نامساعد نگهداری کنند، احتمال رشد این باکتری در این مواد غذایی بسیار زیاد می شود.

عسل یکی دیگر از منابع رایج آلودگی به این باکتری است که خطر بیشتری برای کودکان زیر یک سال دارد. آلودگی عسل به علت تکثیر این باکتری در بدن لاروهای مرده زنبورعسل در کندو است. ۱۰ درصد عسل ها به این باکتری آلوده هستند. دلیل خطرناک تر بودن بوتولیسم کودکان این است که باکتری، همراه عسل یا برخی مواد غذایی دیگر مانند چای بابونه، پس از مصرف در روده کودک به شکل زایای کلستریدیوم بوتولینوم تبدیل می شود و سم نیز در روده کودک ترشح می شود.

در حالی که در بوتولیسم بزرگسالان سم به شکل از پیش ترشح شده در غذا موجود است. به همین دلیل نیز توصیه می شود به کودکان زیر یک سال عسل داده نشود. همچنین خطر حضور این باکتری در انواع کشک ها نیز زیاد است. سال ۱۳۶۱ این بیماری به دلیل مصرف کشک غیر پاستوریزه در کشور گزارش شد و به همین دلیل از همان تاریخ، پاستوریزه کردن کشک های کارخانه ای و حتی جوشاندن مجدد کشک های پاستوریزه هنگام مصرف در کشور اجباری شد.

تشخیص سریع و درمان به موقع آن میتواند در کاهش مرگ و میر و پیشگیری از ابتلا سایر افراد خانوار خصوصاٌ در بوتولیسم ناشی از مصرف مواد غذایی مهم و حیاتی می باشد.

 

 

توجه : در صورت تمایل میتوانید فایل پاورپوینت آماده محتوای فوق رو با مبلغی ناچیز دانلود کنید . امید است که مورد استفاده شما قرار بگیرد.

شاد باشید | مهندسی بهداشت محیط ایران

فایل پیوستی مطابق با محتوای فوق + برخی باکتری های دیگر مهم در مواد غذایی می باشد.

مبلغ در نظر گرفته شده ارزش فایل نیست و صرفا مبلغ حمایتی می باشد.

 

قبل از خرید بخاطر داشته باشید


پس از پرداخت انلاین در محیطی امن و توسط کلیه کارتهای بانکی ، لینک دانلود بلافاصله پس از خرید برای شما فعال خواهد شد .

پشتیبانی 24 ساعته ، حتی روزهای تعطیل : info[at]iehe.ir

ما تا دریافت کامل فایل خریداری شده ، پشتیبان و همراه شما خواهیم بود . قدردان اعتماد شما هستیم .

مشخصات این مجموعه


فرمت فایل : Ppt پاورپوینت

حجم فایل : کمتر از 1 مگابایت

پرداخت در محیطی کاملا امن

دانلود بلافاصله پس از پرداخت

قیمت: 29000 تومان

profile avatar
نویسنده : داود وکیلی

درود بر شما ؛ داود وکیلی هستم شاغل در معاونت بهداشت خوی | کار آموزش، طراحی و تولید محتوا در زمینه علوم بهداشتی رو دنبال میکنم . امیدوار هستم که وبسایت مهندسی بهداشت محیط ایران براتون مفید باشه.

آموزش نسخه خوانی

بدون دیدگاه


دیدگاه خود را بنویسید
توجه مهم : دیدگاه های شامل توهین و بی احترامی و تبلیغاتی پذیرفته نخواهد شد.

محصولات تصادفی فروشگاه ما

نمایش همه محصولات
پاورپوینت شکستگی استخوان ppt انواع شکستگی ارتوپدی استخوان علل شکستگی استخوان nhkg,n a;sj'd hsjo,hk

پاورپوینت شکستگی استخوان


پاورپوینت شکستگی استخوان این فایل پاورپوینت که در ۳۵ اسلاید تنظیم شده و با موضوع شکستگی استخوان برای شما ارائه دادیم شامل عناوین ...

بیش از 13 خرید موفق
مجموعه کامل بیماری ها سری اول

مجموعه کامل بیماری ها سری اول


عناوین پاورپوینت بیماری ها سری اول مجموعه شامل پاورپوینت بیماری های زیر هست . در زیر هر خط یک فایل پاور ...

بیش از 32 خرید موفق
پاورپوینت انرژی های تجدید پذیر

پاورپوینت انرژی های تجدید پذیر


پاورپوینت انرژی های تجدید پذیر ، پاورپوینتی کامل در باره بسیاری از انرژی های نو می باشد که به راحتی ...

بیش از 150 خرید موفق
مجموعه کامل بیماری ها – سری دوم

مجموعه کامل بیماری ها – سری دوم


مجموعه دوم پاورپوینت بیماری ها این مجموعه شامل پاورپوینت بیماری های زیر می باشد : پاورپوینت بیماری ایدز پاورپوینت بیماری بروسلوزیز ...

بیش از 18 خرید موفق

مختصری درباره وبسایت علمی آموزشی مهندسی بهداشت محیط ایران

وب سایت مهندسی بهداشت محیط ایران از اردیبهشت ماه 1392 با هدف ارائه محتوای بهداشتی با محوریت مهندسی بهداشت محیط پا به دنیای مجازی گذاشته است.ما در سایت مهندسی بهداشت محیط ایران سعی در به اشتراک گذاری محتوای مفید برای دانشجویان و فارغ التحصیلان و همکاران بهداشتی داشته و تمام سعی خود را برای این مهم به کار گرفته ایم و در این مسیر نیز به پیشنهادات و انتقادات شما نیازمندیم. امیدوار هستیم بتوانیم قدمی هرچند کوچک در ارتقای سطح علمی همکاران و دانشجویان عزیز بر داشته باشیم.موضوع فعالیت ما علاوه بر بهداشت محیط ، بهداشت حرفه ای ، بهداشت عمومی ، تغذیه و رژیم درمانی و آموزش نسخه خوانی در داروخانه می باشد.

29000 تومان