تهویه مطبوع ، تهویه طبیعی ، تهویه مصنوعی + پاورپوینت رایگان
بنام خدا ، در این سایت از سایت مهندسی بهداشت محیط ایران ، با موضوع تهویه اعم از تهویه مطبوع ، تهویه مصنوعی و … به روز هستیم . ادامه مطلب رو دنبال بفرمائید .
تهویه : به جریانی گفته میشود که به وسایل طبیعی و یا مصنوعی از محیطی هوا گرفته وبه محیطی داده میشود . تهویه مطبوع کامل هوا در یک ساختمان عبارت است از کنترل تمام عواملی که در روی خواص فیزیکی و شیمیایی آن موثر است .
عوامل موثر :
درجه حرارت
رطوبت
حرکت هوا
توزیع
غبار وبوها گازهای سمی وباکتریها که اکثرا در سلامتی و راحتی انسان موثرند.
اثر اشغال محیط مسکونی:
دراثر اشغال اطاقهایی که تهویه نمیشوند و یا اینکه تهویه کمی دارند تغییرات زیر روی هوای موجود در اطاق به وجود میاید:
-غلظت اکسیژن در هوای اطاق کم میشود
-مقدار انیدرید کربنیک زیاد میشود
-مقداری مواد آلی و بو از طریق پوست و لباس و دهان افراد در اطاق آزاد شده و وارد هوا میگردند
-در اثر حرارت بدن درجه حرارت هوا بالا میرود
-در نتیجه تنفس و تبخیر از سطح پوست بدن رطوبت نیز زیاد میشود
تذکر :
هدف از تهویه مطبوع گرفتن حرارت مازاد اطاق که در نتیجه فعالیتهای حیاتی بدن انسان و غیره تولید میشود و در درجه دوم گرفتن گرد و غبار بخارات و بو میباشد ، احساس راحتی در صورتی به وجود میاید که بتوان عوامل درجه حرارت , رطوبت و جریانها را کنترل نمود و در همان حال از تولید و تجمع بوی بدن و بخار و مواد و گرد وغبار نیز جلوگیری کرد.
حتما بخوانید : دانلود گزارش کار های مهندسی بهداشت محیط
روش های مختلف گرم کردن واحدهای مسکونی :
روشهای گرم کردن ساختمانها به سه گروه تقسیم شده اند :
۱-گرم کردن مستقیم : منبع تولید حرارت در اطاق قرار دارد ، مثل رادیاتور و یا بخاری
۲– گرم کردن غیر مستقیم : شامل یه مرکز حرارتی است مثل بخاری و شبکه لوله هایی که بخار آب گرم از آن عبور میکند و هوای گرم از راه لوله هایی وارد اطاق میشود.
۳- روش مستقیم و غیر مستقیم : که هم منبع تولید گرما در اطاق هست وهم هوایی که توسط بخاری مرکزی گرم میشود وارد اطاق میگردد روشی که اتاق ها توسط جریان آب گرم که از لوله های موجود در کف و دیوار و سقف اتاق میگذرد گرم میشود دارای محاسن زیراست :
محاسن :
– هیچ لوله ویا رادیاتوری که وضع تزیین اتاق را بهم بزند ویا قسمتی ازفضای اتاق را اشغال کند وجود ندارد
– چون جریان هوا وجود ندارد وسایلی مثل پرده و غیره تمیز میمانند
– چون لوله ها معمولا در کف اتاق هستند حرارت بیشتری تولید میکنند ودر نتیجه راحتی بیشتری وجود دارد
– چون هزینه ساختمان آن مثل هزینه روش معمولی شبکه آب گرم و یا بخارآب است تا حدود ۱۵درصد سوخت کمتری مصرف میکند
– میتوان بوسیله دستگاه های خودکار مثل انواع ترموستاتها درجه حرارت هوای اتاق را در وضع مطلوب قرار داد
تهویه طبیعی :
این نوع تهویه بستگی به پنجره ها – درب ها و هواروهای موجود در اتاق را دارد . این نوع تهویه در مورد سینماها – سالن های سخنرانی – مدارس دانشگاهها وجاهای بزرگ نمیتواند موفقیتی داشته باشد . ولی در مورد اتاق ها منازل و کلاس های کوچک مورد استفاده واقع میشود .
تهویه طبیعی از طریق پنجره – اتاق با اختلاف درجه حرارت هوای داخل وخارج آن ارتباط دارد . قدرت تهویه توسط پنجره های معمولی و یا پنجره بالای درب ها را نمیتوان به سادگی تعیین کرد .
مثلا باز کردن یک پنجره در نزدیک کف اتاق ممکن است بکلی باعث تهویه و جریان هوا نگردد. پنجره هاییکه یکی در بالا و دیگری در پایین قرار دارند و یا یک پنجره پایین همراه با یک روزنه در بالا ممکن است نتیجه خوب داشته باشد .
حتما بخوانید : بهداشت استخر و بیماری های منتقله
عیوب تهویه طبیعی :
– چون جهت وزش باد بستگی دارد در نتیجه کنترل مشکل است زیرا همراه با باد ممکن است گرد وغبار و دود وارد اتاق شود
– سرما ویا گرما بطور مطلوب قابل کنترل نیست
-تهویه در حالت تعادل نخواهد بود با وزش باد بیشتر تهویه بیشتر و بالعکس
-چنانچه اتاق دارای حرارت سنج است وباید در درجه حرارت معین قرار داشته باشد همیشه باید مورد کنترل قرار گیرد
تهویه مصنوعی :
تهویه مصنوعی که به صورت سیستم خلا عمل میکند توسط بادبزن (هواکش) یا تلمبه های مکنده هوا را مکیده و به بیرون از اتاق هدایت میکند .فشار هوا در اتاق کاهش پیدا میکند و چون کمبود فشار در اتاق وجود دارد هوای تازه از طریق در و پنجره ها وارد اتاق میشود . این روش بخصوص در آشپزخانه ها و انبارهای نزدیک آشپزخانه وغیره مورداستفاده قرار میگیرد. که باعث خروج بوی غذا و پخت و پز میشود . همین طور در کارخانجات نیز برای خروج بخار مواد و گرد و غبار بکار میرود.
پنکه های معمولی :
گرچه این نوع تهویه یه نوع تهویه مطبوع نیست ولی در بیشتر منازل مورد استفاده قرار میگیرد . در تابستان گرما در قسمت فوقانی ساختمان جمع میشود و پس ازغروب آفتاب به صورت تشعشع از سقف و دیواره های داخلی و وسایل اتاق تابیده میشود .
در مورد ساختمانهای دو طبقه در صورتیکه هر دو طبقه به یکدیگر ارتباط دارند پنکه باید دارای ظرفیتی باشد که بتواند درهریک ونیم دقیقه یکبار هوای تمام اتاق ها را تعویض نمایدو در غیر این صورت پنکه هر طبقه باید در دقیقه یکبار هوا را تعویض نماید .
اگر پنکه در هنگام روز کار میکند تمام پنجره ها به جز آندسته که در قسمت سایه قرار دارند باید بسته باشند .در صورتیکه در هنگام روز در قسمت اتاق ها و فضاهای دیگر به جریان افتد هوای اتاق را خنک تر میکند زیرا جریان هوا ورود حرارت از خارج به داخل منزل را به طریق تشعشع کم مینماید .
در مورد آشپزخانه بهتر است از پنکه های مخصوص (فن ) که بالای پنجره نصب میشود و کارش بهتر از پنکه های دیگر است استفاده شود .
تهویه مطبوع :
تهویه های مطبوع شامل صافی , دستگاه گرم کننده , دستگاه مرطوب کننده برای تهویه در زمستان ودر تابستان شامل صافی , دستگاه خنک کننده , آب سرد و در نتیجه هوای مطبوع خواهد بود .
صافی : گرد وغبار و دوده موجود در هوا را گرفته و هر موقع کثیف شوند میتوان آنها را عوض کرد . از فواره های آب میتوان برای نظافت صافی ها استفاده کرد و بیشتر ذرات موجود در هوا توسط قطرات آب گرفته میشود .
در بیمارستانها که هوای آن بایستی عاری از هر گونه گرد وغبار و اصولا تمیز باشد از دستگاهایی که گرد وغبار توسط نیروی الکتریک وادار به رسوب میشوداستفاده میکنند.
این دستگاهها شامل یک میدان قوی یونیزه کننده و سپس یک میدان رسوب کننده میباشند که دستگاههایی گرانقیمت بوده ولی هزینه استفاده از آن کم است .
عایق سازی ساختمان ها :
برای صرفه جویی و جلوگیری از خروج هوای گرم از راه درب وپنجره وغیره اقدام به عایق سازی ساختمانها می کنند و در حالی که پوشاندن درها و پنچره ها باز فقط ممکن است ۲۰درصد در مصرف سوخت صرفه جویی کند.
عایق سازی کامل ساختمان
که شامل دیوار سقف و درها میشود میتواند تا ۶۰درصد در مصرف سوخت برای گرم کردن ساختمانن صرفه جویی کند .این روش باعث میشود که در فصل زمستان دیوارها و سقف اتاق سرد نشده و در فصل گرما نیز دیوارها و سقف حرارت زیادی ار بیرون به داخل اتاق منتقل نکنند.
تهویه در گاراز و زیر زمین :
در صورتیکه اتومبیل در یک گاراژ در بسته و کوچک به مدت ۵-۱۰ دقیقه کا رکند مقدار زیادی اکسیدکربن تولید خواهد شد و باعث مرگ ساکنین گاراژ میشود و برای جلوگیری از این نوع پیش آمدها گذشته از اینکه موتور و اصولا اتومبیل باید ایمن باشد تامین تهویه کافی در گاراژ و یا زیرزمین از طریق نصب لوله های خروج گازها و هوای آلوده و نصب هواکش و نظایر آن ضرورت داشته و جزو مقررات ساختمانی میباشد .
بطور کلی با مقدمه ای که گذشت برای راحتی ساکنین یک محیط مسکونی باید نسبت به تهویه و تخلیه هوای آلوده و کثیف عایق کاری برای جلوگیری از نفوذ هوای گرم و یا سرد و یا خروج آنها با وسایلی که میشناسیم اقدام کرد.
سایت مهندسی بهداشت محیط ایران _ www.iehe.ir
فایل پاورپوینت مطلب فوق رو نیز می توانید به رایگان از زیر دانلود فرمائید .
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید