نسخه خوانی

تاثیر عوامل محیطی در سرطان ریه lung cancer

مشاهده : 6,295 بار بدون دیدگاه نویسنده: داود وکیلی
آموزش های دستیار دندانپزشکی

عوامل محیطی و سرطان ریه

تاثیر عوامل محیطی در بروز سرطان ریه

بنام خدا و با سلام ؛ امروزه با تغییر شیوه های زندگی و تغییر های زیادی که در محیط اطراف ما ایجاد شده ، زمینه های بروز سرطان من جمله سرطان ریه افزایش یافته است . لذا در زیر مطلبی کوتاه از انجمن سرطان ایالات متحده امریکا (American Cancer Society) برای شما آوردیم که هرچند شاید تکراری باشه اما به تکرارش می ارزه و میتونه برای عموم افراد، محققین و مدیران عرصه سلامت مفید باشد،  در ادامه با ما همراه باشید .

۱) آمار مرتبط با سرطان ریه

سرطان ریه سومین سرطان شایع در مردان و زنان پس از سرطان پوست، سرطان پرستات در مردان و سرطان سینه در زنان است. سرطان ریه حدود ۱۳% از همه سرطان‌های جدید را شامل می‌شود.
حدود ۲۷% از همه مرگ‌های ناشی از سرطان، مربوط به سرطان ریه است و در واقع بیشترین موارد مرگ سرطان‌ ها در مردان و زنان را سرطان ریه تشکیل داده است. هر ساله تعداد مرگ‌های منتسب به سرطان ریه از مجموع مرگ‌های منتسب به سرطان‌های کولون، سینه و پروستات بیشتر است.

سرطان ریه عمدتاً در افراد سالمند رخ ‌می‌دهد. حدود دو سوم افرادی که در آنها سرطان ریه تشخیص داده می‌شود ۶۵ ساله یا بیشتر می‌باشند؛ کمتر از ۲ % از همه موارد در افراد پایین‌تر از ۴۵ سال رخ می‌دهد. متوسط سن افراد در زمان تشخیص سرطان ریه حدود ۷۰ سال است.

مردان سیاه‌ پوست حدود ۲۰ % بیشتر از مردان سفید پوست به سرطان ریه مبتلا می‌شوند در حالیکه این آمار در زنان سیاه پوست ۱۰ % کمتر از زنان سفید پوست می‌باشد. در هر دوی افراد سفید و سیاه پوست ابتلای مردان بیشتر از زنان است.

۲) عوامل خطر (ریسک فاکتورهای) سرطان ریه کدامند؟

عامل خطر به هر چیزی که احتمال ابتلای فرد به یک بیماری نظیر سرطان ریه را افزایش دهد اتلاق می‌گردد. سرطان‌های مختلف عوامل خطر متفاوتی دارند. برخی از عوامل خطر مانند کشیدن سیگار و آلودگی هوا را می‌توان تغییر داد و برخی دیگر از آنها را نظیر سن یا سابقه خانوادگی نمی‌توان تغییر داد. می‌بایست توجه نمود که عوامل خطر بیانگر همه موارد نیستند. وجود یک یا حتی چند عامل خطر به‌معنی این نیست که افراد به بیماری مبتلا خواهند شد. همچنین برخی از افرادی که به بیماری مبتلا شده‌اند ممکن است با هیچ‌گونه عامل خطری مواجهه نداشته‌اند. اما بهرحال عوامل خطر سرطان ریه شامل موارد ذیل است:

۲-۱- سیگار کشیدن

اولین عامل خطر برای سرطان ریه است. در اوایل قرن بیستم سرطان ریه بسیار کمتر از سرطان‌های دیگر بود. اما تغییر چشمگیر در ابتلا به سرطان ریه زمانی به‌وجود آمد که سیگار به وفور در دسترس مردم قرار گرفت و افراد بیشتری به کشیدن سیگار روی آوردند.براساس مطالعات صورت گرفته، حداقل ۸۰ % از مرگ‌های مرتبط با سرطان ریه منتسب به کشیدن سیگار می‌باشد. ریسک سرطان ریه در افراد سیگاری بسیار بیشتر از افراد غیرسیگاری است. کشیدن سیگارهای با قطران کم (low-tar) یا لایت همانند سیگارهای معمولی ریسک سرطان ریه را افزایش می‌دهد. نکته قابل توجه این است که امروزه نگرانی از کشیدن سیگارهای نعناعی (menthol cigarettes) روبه ‌افزایش است چرا که این نوع سیگارها ریسک سرطان ریه را حتی بیشتر از سیگارهای معمولی افزایش می‌دهد چونکه نعناع سبب می‌شود که افراد سیگاری عمیق‌تر سیگار بکشند.

۲-۲- دود دست دوم یا سیگاری غیرفعال

در صورتی‌که فرد سیگاری نباشد اما دود سیگار افراد دیگر را استنشاق کند (به این شرایط دود دست دوم گفته می‌شود) ریسک ابتلا به سرطان ریه آن حدود ۳۰ % افزایش می‌یابد. هر ساله حدود بیش از ۷۰۰۰ از مرگ‌های سرطان ریه ناشی از دود دست دوم بوده است.

۲-۳- رادون

رادون یک گاز رادیواکتیو طبیعی است که ناشی از تجزیه اورانیوم در خاک و سنگ است. این گاز بدون رنگ، بو و مزه است. براساس مطالعات سازمان حفاظت محیط زیست ایالات متحده (US EPA)، رادن دومین عامل سرطان ریه پس از سیگار در این کشور است و در اولین عامل سرطان ریه در افراد غیرسیگاری می‌باشد. در هوای آزاد گاز رادون به میزان بسیار ناچیزی وجود دارد و در این مقدار چندان خطرناک نمی‌باشد اما در هوای داخل (محیط‌های بسته) این گاز می‌تواند در غلظت‌های بالایی وجود داشته باشد خصوصاً در زیر زمین و طبقات اول و دوم خانه‌ها. مواجهه با گاز رادن سبب افرایش ریسک سرطان ریه می‌شود اما ریسک آن کمتر از دود سیگار است.

۲-۴- آلودگی هوا

در شهرها آلودگی هوا به‌عنوان عامل خطر برای سرطان شناخته شده است و سبب افزایش سرطان ریه شده است. اگر چه ریسک آلودگی هوا کمتر از دود سیگار است اما برخی از محققین برآورد کرده‌اند که حدود ۵ % از مرگ‌های ناشی از سرطان ریه منتسب به آلودگی هوای آزاد می‌باشد.]لازم به ذکر است آلودگی هوا نه تنها در هوای آزاد بلکه در هوای داخل وجود دارد و با توجه به اینکه عموم افراد حدود ۹۰-۸۰ % از وقتشان را در محیط داخل سپری می‌کنند آلودگی هوای داخل اهمیت چشمگیری دارد اما در این گزارش سهم آلودگی هوای داخل برآورد نشده است.

۲-۵- آزبست

مواجهه شغلی با الیاف آزبست یک عامل خطر مهم برای سرطان ریه است. مطالعات مختلف نشان داده‌اند افرادی که در محیط‌های دارای آزبست (برخی از معادن، صنایع نساجی و …) فعالیت می‌کنند مرگ منتسب به سرطان ریه آنها چندین برابر افزایش می‌یابد. در سال‌های اخیر قوانین دولتی استفاده از آزبست در محصولات صنعتی و تجاری را بطور قابل ملاحظه‌ای کاهش داده است.

۲-۶- آرسنیک در آب آشامیدنی

مطالعات انجام شده بر روی افراد در جنوب شرق آسیا و امریکای جنوبی که مقادیر بالای از آرسنیک در آب آشامیدنی آنها وجود داشته است، نشان داد که ریسک سرطان ریه این افراد بالا است.

۲-۷- سابقه خانوادگی سرطان ریه

از دیگر عوامل خطر سرطان ریه ، سابقه خانوادگی است خصوصاً در شرایطی که سرطان ریه در افراد خانواده در سنین پایین تشخیص داده شده است.

American Cancer Society

profile avatar
نویسنده : داود وکیلی

درود بر شما ؛ داود وکیلی هستم شاغل در معاونت بهداشت خوی | کار آموزش، طراحی و تولید محتوا در زمینه علوم بهداشتی رو دنبال میکنم . امیدوار هستم که وبسایت مهندسی بهداشت محیط ایران براتون مفید باشه.

آموزش نسخه خوانی

بدون دیدگاه


دیدگاه خود را بنویسید
توجه مهم : دیدگاه های شامل توهین و بی احترامی و تبلیغاتی پذیرفته نخواهد شد.

محصولات تصادفی فروشگاه ما

نمایش همه محصولات

مختصری درباره وبسایت علمی آموزشی مهندسی بهداشت محیط ایران

وب سایت مهندسی بهداشت محیط ایران از اردیبهشت ماه 1392 با هدف ارائه محتوای بهداشتی با محوریت مهندسی بهداشت محیط پا به دنیای مجازی گذاشته است.ما در سایت مهندسی بهداشت محیط ایران سعی در به اشتراک گذاری محتوای مفید برای دانشجویان و فارغ التحصیلان و همکاران بهداشتی داشته و تمام سعی خود را برای این مهم به کار گرفته ایم و در این مسیر نیز به پیشنهادات و انتقادات شما نیازمندیم. امیدوار هستیم بتوانیم قدمی هرچند کوچک در ارتقای سطح علمی همکاران و دانشجویان عزیز بر داشته باشیم.موضوع فعالیت ما علاوه بر بهداشت محیط ، بهداشت حرفه ای ، بهداشت عمومی ، تغذیه و رژیم درمانی و آموزش نسخه خوانی در داروخانه می باشد.