تراخم چشمی چیست ؟
بنام خدا و با سلام؛
بیماری تراخم شایعترین علت کوری چشم بدلیل عفونت بخصوص در جوامع در حال توسعه نیافته است. بیماری تراخم یکی از بیماری های مطرح در مهندسی بهداشت محیط و یک عفونت چشمی شدید و مزمن است که در مناطق فقیر با سطح بهداشت پایین، مناطق گرم و خشک، آب و هوای همراه با گرد و خاک، در کشورهای در حال توسعه و جایی که آب کم است شایع ترمی باشد. این بیماری در ایران نیز در نواحی جنوب و به خصوص خوزستان شیوع زیادی داشته و امروزه در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه یافته رو به ریشه کنی است. با وجود اینکه بیماری خوشبختانه در حال ریشه کن شدن است هنوز شایع ترین علت کوری درافراد مسن مناطق مذکور است.
عامل بیماری تراخم :
عامل ایجاد تراخم باکتری ریزی به نام کلامیدیا تراکوماتیس است .
مراحل بیماری تراخم :
تراخم دو مرحله دارد. مرحله اول، عفونت فعال ملتحمه توسط باکتری کلامید یا تراکوماتیس می باشد. این مرحله از بیماری بسیار مسری است. درمرحله بعدی، بیماری سبب آسیب به قرنیه می شود. عفونتهای مکرر سبب متورم شدن ریشه مژه ها و برگشتن مژه ها به سمت داخل چشم در نتیجه خراش دادن قرنیه می شود. این خراش دردناک بوده و سبب اسکار روی قرنیه و در نهایت کدر شدن آن می شود. عفونت مکرر، گسترده و درمان نشده منجر به کوری خواهد شد حال آنکه درمان بموقع بیماری فرد را از کوری نجات خواهد داد.
نحوه سرایت :
بیماری تراخم معمولاً دوطرفه است و از طریق تماس مستقیم، استفاده از وسایل شخصی مشترک، تماس با پشه و مگس و معمولاً از سایر اعضای خانواده منتقل می شود. لذا افراد خانواده نیز باید توسط پزشک معاینه شوند. این بیماری در زنان شایعتر از مردان است.
علائم و نشانه ها :
علائم اولیه بیماری شامل درد و تورم پلک ها، ترشح، اشکریزش، ترس از نور، پرخونی چشم، تاری دید هستند. تمامی نشانه های تراخم درپلک فوقانی، قسمت بالایی ملتحمه و قرنیه شدید تر از قسمت پایینی است. در صورت عدم درمان در این مرحله بتدریج عروق خونی روی قرنبه رشد خواهند کرد.
حتما بخوانید : بیماری تب مالت + دانلود پاورپوینت آماده
در نتیجه تکرار عفونت عوارضی چون اشک ریزش، افتادگی پلک، انسداد مجاری اشک و برگشتن مژه ها به داخل پلک بیمار را درگیز خواهد کرد. معمولاً یک هفته بعد از تماس علائم بیماری بتدریج بروز خواهند کرد.
تشخیص :
شرح حال بیمار(خصوصاً سابقه حضور د مناطق پر خطر)، معاینه بالینی و فرستادن نمونه ای از تراشیده های ملتحمه جهت رنگ آمیزی و کشت به آزمایشگاه بهترین راه برای تشخیص می باشد.
حتما بخوانید : مجموعه کامل از پاورپوینت بیماری ها با بیش از ۳۰ بیماری
پیشگیری :
تماس کودکان، والدین و اعضا فامیل به راحتی موجب انتقال بیماری خواهد شد. باکتری میتواند بوسیله استفاده از حوله، پتو یا بالش مشترک نیز انتقال یابد. بعلاوه نوعی مگس نیز که قادر به تخمگذاری روی صورت انسان است میتواند ناقل این باکتری باشد.
ازعواملی که احتمال انتشار بیماری را افزایش می دهند :
عدم رعایت بهداشت فردی
دفع نامناسب زباله و فضولات
در دسترس نبودن آب کافی جهت شستشو
تماس نزدیک با حیوانات
درمان :
درمان طبی: در مراحل اولیه بیماری تراخم ، درمان توسط آنتی بیوتیک خوراکی به تنهایی جهت ریشه کردن تراخم کافی است. تمام خانواده باید همزمان درمان شوند.
درمان جراحی: در مراحل بعدی تراخم، که شامل دردناک شدن چشم وبروز ناهنجاری های پلکی است، جراحی احتیاج می باشد. همچنین در مواردی که قرنیه کدر شده و سبب اختلال دید می شود پیوند قرنیه جهت بهبود دید می تواند کمک کننده باشد ولی نتیجه ممکن است بسیار خوب نباشد.
پایان!
عزیزان می توانند درصورت نیاز فایل پاورپوینت رو نیز از سایت مهندسی بهداشت محیط ایران به رایگان دریافت و استفاده کنند . فایل پاورپوینت شامل محتوای ثبت شده در بالاست .
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید