بررسی محیطی مواد غذایی در کنترل اپیدمی های مرتبط
فلسفه وجودی برنامه های سلامت محیط بر اساس پیشگیری اولیه پایه گذاری شده و اگر مبانی بهداشتی آن در آحاد جامعه نهادینه شده و نظام بهداشتی کشور به عنوان یک اولویت به آن پرداخته و سرمایه گذاری نماید ، بروز و شیوع طیف وسیعی از بیماریهای واگیر دار از جمله بیماری های ناشی از غذا کم رنگ تر شده و به جای صرف منابع انسانی ، مالی و… در زمینه کنترل طغیانها ، مجموعه سلامت مجال آنرا خواهد یافت تا به موضوعات ارزشمندتری مانند ارتقای سلامت مردم در تمامی ابعاد آن بپردازد.
در حال حاضر علیرغم آنکه در کشور شاهد سیر گذر بیماری ها از بیماریهای واگیر به بیماریهای غیر واگیر هستیم ، هنوز شاهد بروز طغیان های متعددی از بیماریهای واگیر از جمله بیماریهای ناشی از غذا هستیم که ضمن متاثر ساختن بعد جسمی ، روانی و اقتصادی هموطنان عزیز ، منابع مالی زیادی از حوزه بهداشت ودرمان را نیز به خود اختصاص می دهد.
مراحل شناسایی و کنترل طغیان بیماری های منتقله از مواد غذایی فرآیندی است مشتمل بر اجرای سیستماتیک و منظم وظایف تخصصی در زمینه های پزشکی ، اپیدمیولوژی ، آزمایشگاهی ، شیمی و میکروبیولوژی مواد غذایی ، کنترل و ایمنی مواد غذایی ، مدیریت و اطلاع رسانی ریسک .
بسیاری از طغیان های منتقله از غذا معمولاً به دلیل عدم دسترسی به تخصص های مورد نیاز یا عدم آموزش های لازم در بررسی میدانی طغیان توسط فرد بررسی کننده ، معمولاً به میزان پایینی مورد بررسی قرار می گیرند.
بررسی های محیطی و مواد غذایی
- وضعیت بهداشتی مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی در منطقه دچار طغیان بیماری ناشی از غذا را بازرسی کنید .
- کلیه مراحل فرآوری ، انتقال و مصرف هر یک از مواد غذایی مشکوک در منطقه را ارزیابی کنید.
- از عوامل محیطی و مواد غذایی مشکوک در منطقه نمونه برداری کنید.
- آنالیزنتایج را انجام وبرنامه کنترلی راادامه دهید.
بررسی عوامل مربوط به فاکتورهای محیطی و مواد غذایی
بررسی های محیطی که ( اغلب اشاره به بررسی های مربوط به شرایط بهداشتی مکان تهیه و توزیع مواد غذایی یا وضعیت بهداشتی مواد غذایی دارد)به موازات بررسی های اپیدمیولوژیکی وآزمایشگاهی برای یافتن چگونگی و نحوه بروز طغیان لازم الاجراست .
اهداف اختصاصی مربوط به یک بررسی محیطی در یک طغیان منتقله از غذا شامل :
- شناسایی منبع ، نحوه انتقال و وسعت آلودگی مواد غذایی
- ارزیابی احتمالاتی که طی آن عوامل پاتوژن و بیماریزا می توانند بقاء داشته و انتقال یابند ، به منظور از بین بردن یا کاهش تعداد آنها
- ارزیابی احتمال رشد عوامل بیماریزا در طی آماده سازی ، حمل و نقل و نگهداری غذا
- تعیین و اجرای مداخلات اصلاحی
مطالب فوق مقدمه ای کوتاه از فایل پیوستی است.
توجه ! جهت مطالعه بیشتر میتونید فایل پیوستی رو که در قالب پاورپوینت هست به رایگان دانلود نمایید.
پیروز باشید | مهندسی بهداشت محیط ایران | www.iehe.ir
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید