پدیکولوز یا شپش سر چیست ؟
پدیکولوز یا شپش سر یک مشکل بهداشتیی شایع است. و بخصوص در فصل مدارس در بین کودکان بیشتر دیده می شود.شپش سر حشره ای بدون بال و زرد رنگ است و تمام عمر خود را بر روی پوست سر انسان میگذراند و از خون آن تغذیه میکند.
طول بدن یک شپش بالغ حدود یک تا سه میلی متر است. این حشرات توانایی پرواز یا جهیدن یا نفوذ به درون پوست سر را ندارند ولی شش پای آنها کاملاً برای چسبیدن به موها تکامل یافته است.
وجود شپش سر دلیل بر عدم نظافت نیست. هر کسی ممکن است به شپش سر مبتلا شود، در بچه های بین ۴ تا ۱۱ سال بیشترین شیوع دیده می شود و در دختران بیش از پسران است. (در سن شروع مدرسه ).
شپش سر معمولاً از فرد به فرد و با تماس سر افراد سرایت پیدا می کند. حدود ۳۰ ثانیه طول می کشد که یک شپش از یک سر به سر دیگر انتقال پیدا کند. سرایت از طرق دیگر مثل کلاه، شانه یا بالش شیوع کمتری دارد.
علائم شپش سر چیست ؟
شک به بیمارى اولین قدم تشخیص پدیکلوزیس یا شپش سر است.
خارش سر بخصوص خارش بدون علت در یک کودک در سنین مدرسه باید از این جهت مورد بررسى قرار گیرد.
معمولاً خارش در ناحیه پشت سر و اطراف گوش ها بوده بر اثر خارش شدید گاهی اوقات ممکن است عفونت پوستی و زرد زخم ناحیه پشت سر و پشت گوش هم ایجاد شود.
برجستگیهای کوچک و قرمز برروی سر، گردن که ممکن است پوسته پوسته شده یا ترشح داشته باشند، و وجود ذره های سفید مایل به زرد که در واقع تخم شپش هستند بر روی پایه موها که به سختی کنده می شوند از علائم دچار شدن به شپش سر است.
درمان شپش سر یا پدیکولوزیس
اگر شک دارید که خود یا کودکتان مبتلا به پدیکولوز یا شپش سر است ، نیازی به مراجعه به پزشک نیست! کافیست به نزدیک ترین خانه یا مرکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید. بهورز ، واحد مبارزه با بیماری ها یا مراقبین سلامت مستقر در واحد های فوق می توانند بصورت رایگان ابتلا به شپش را تشخیص داده و ضمنا مشاوره و درمان های مورد نیاز را به شما ارائه دهند.
اما عمده درمان هایی که می توان برای پدیکلوز انجام داد در زیر برای شما لیست می کنیم. به یاد داشته باشید تحت هیچ شرایطی از محلول یا مواد غیر مجاز و یا سموم دیگر بر روی سر کودکتان استفاده نکنید که بسیار می تواند خطر ناک باشد.
- پرمترین (به فاصله ده روز)
- بازگشت به مدرسه بعد از اولین نوبت
- شانه زدن خیس
- چک کردن همه افراد خانواده
- شستن ملحفه،لباسهای قبل از درمان با آب داغ یا گذاشتن در کیسه پلاستیکی سربسته تا دو هفته)
- غوطه ور کردن برس و شانه در الکل یا مایع ظزفشویی به مدت یکساعت
- تمیز کردن مبلمان و تشک و صندلی ماشین با جارو برقی
هر سوالی داشتید می توانید به نزدیک ترین مرکز یا خانه بهداشت مراجعه و یا در دیدگاه های این مطلب از ما بپرسید.
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید