نسخه خوانی

مراقبت تغذیه اى از خانم هاى مبتلا به سو تغذیه در ملاقات پیش از باردارى

مشاهده : 21 بار بدون دیدگاه نویسنده: داود وکیلی
آموزش های دستیار دندانپزشکی

باردارى، یکى از مهمترین تجربه هاى زندگى یک زن است. به طور طبیعى این دوران حدود ۱۴ روز بعد از بارور شدن تخمک رسیده توسط یک اسپرم آغاز مى شود.تقریبا دو هفته بعد تخمک بارور شده که در این زمان توده اى سلولى با نام بلاستوسیست است به داخل جداره رحم نفوذ کرده و با تشکیل جفت اولیه به تکثیر ادامه مى دهد. از هفته ى سوم و چهارم تمایز سلول ها آغاز و لوله عصبى تشکیل مى گردد. در هفته هاى پنجم و ششم جوانه هاى چشم و گوش ظاهرشده و به دنبال آن دستگاه تناسلى، کلیه ها، کام و دندان ها تشکیل می ىشوند. این مرحله که دوره رویانى نامیده مى شود و تا هفته دهم باردارى ادامه مى یابد توأم با رشد سریع و ایجاد جوانه هاى اعضاى اصلى بدن است و به همین دلیل تراتوژن ها کمبود هاى شدید تغذیه اى مى تواند خطر جدى براى رویان ایجاد کند.

تغذیه در دوران بارداری سو تغذیه بارداری مراقبت از زنان دارای سو تغذیه پیش از بارداری

مراقبت تغذیه اى از خانم هاى مبتلا به سو تغذیه در ملاقات پیش از باردارى

سوء تغذیه زمانى اطلاق مى شود که بدن براى حفظ عملکرد بافتها و ارگان هاى بدن به میزان مناسب مواد مغذى نظیر ویتامین ها، مواد معدنى، پروتئین و چربى و کربوهیدرات را دریافت نمى کند. با این تعریف هر دو صورت لاغرى و چاقى سوء تغذیه تلقى مى شود. BMI کمتر از ۱۸/۵ و بیشتر از ۲۵ سلامت مادر و جنین را در طى باردارى تهدید مى کند به همین دلیل لازم است براى اصلاح وضعیت تغذیه خانم قبل از باردارى اقداماتى صورت گیرد. این اقدامات باید سوء تغذیه را اصلاح نموده و وزن فرد را به محدوده ى وزنى ایده آل یعنى BMI بین ۱۸/۵ تــا ۲۴/۹ نزدیک کند.

در زیر تعدادی از توصیه های تغذیه ای برای بهبود سو تغذیه در پیش از بارداری ذکر می شود:

توصیه های تغذیه ای برای مادرانی که BMI زیر ۱۸٫۵ دارند:

  • تنوع غذایى را رعایت کرده و از انواع گروه هاى غذایى اصلى شامل نان و غلات، سبزى ها، میوه ها، شیر و لبنیات گوشت، حبوبات، تخم مرغ و مغزها، به میزان توصیه شده استفاده کنند.
  • در وعده صبحانه از غذاهاى پر انرژى مثل عسل، مربا و کره استفاده کنند.
  • علاوه بر سه وعده اصلى غذایى حتماً از ۲ یا ۳ میان وعده استفاده کنند
  • در میان وعده ها از بیسکویت، کیک، شیرینى، شیر، بستنى، کلوچه، نان و پنیر، خرما، سیب زمینى پخته، میوه هاى تازه و خشک و انواع مغزها (بادام، گردو، پسته، فندق) استفاده کنند.
  • از گروه نان و غلات (نان، برنج و ماکارونى)بیشتر استفاده کنند.
  • سبزى خوردن، ســالاد همراه بــا روغن زیتون و یــا میوه زیتون در کنار غذا مصرف کنند.
  • جهت تحریک اشتها، از انواع چاشنى ها در طبخ غذاها استفاده کنند.

توصیه هاى تغذیه اى به خانم هایى که BMI >25 دارند:

  • با استفاده از میان وعده ها، تعداد وعده های غذایی ار در روز افزایش دهند و حجم غذایی هر وعده را کم کنند.
  • ساعت ثابتی برای صرف غذا در وعده های مختلف روز داشته باشند.
  • مصرف قند، شکر و خوراکی هایی مانند انواع شیرینی، شکلات، آب نبات، نوشابه ها، شربت ها و آب میوه های صنعتی ، مربا و عسل و …. را بسیار محدود کنند.
  • از مصرف زیاد نان، برنج و ماکارونی خودداری کنند.
  • نان مصرفی باید از آرد سبوس دار تهیه شده باشد (نان سنگک ، نان جو و …) و نان های فانتزی مانند انواع باگت و نان ساندویچی را کمتر مصرف کنند.
  • حبوبات پخته مثل عدس و لوبیا را بیشتر استفاده کنند.
  • شیر و لبنیات خود را حتما از نوع کم چرب انتخاب نمایند.
  • گوشت را کم لخم و تا حد امکان چربی گرفته و مرغ  ماهی را بدون پوست مصرف نمایند.
  • از مصرف فراورده های گوشتی پرچرب مثل سوسیس ،کالباس،همبرگر ،کله پاچه و مغز خودداری کنند.
  • بجای گوشت قرمز ، بیشتر از گوشت های سفید استفاده کنند.
  • مصرف تخم مرغ را به حداکثر ۳ عدد در هفته محدود کنند.
  • میوه ها و سبزی ها را بیشتر به شکل خام مصرف کنند. مصرف سالاد و یا سبزیجات را قبل یا همراه با غذا توصیه می شود.
  • بجای آبمویه بهتر است خود میوه را مصرف کنند.آب میوه های  تازه و طبیعی که در منزل تهیه می شود به آب میوه های تجاری که معمولا حاوی مقادیر قابل توجهی شکر است ارجحیت دارد.
  • روغن مصرفی را از انواع مایع انتخاب کنند.
  • غذاها را بیشتر به شکل آب پز و بخارپز و یا تنوری تهیه و مصرف نمایند.
  • از مصرف غذاهای پرچرب و سرخ شده خودداری نمایند.
  • از مصرف انواع سالاد ، کره، خامه، سرشیر، شیر پرچرب، ماست و پنیرهای پرچرب خودداری کنند.
  • مصرف دانه های روغنی مثل گردو ، فندق، بادام، تخمه، پسته و زیتون را محدود کنند.
  • از مصرف غذاهای آماده و کنسرو شده اجنتاب نمایند.
  • مصرف نمک و غذاهای شور را محدود کنند.

در کنار تغذیه مناسب، حتما باید متناسب با شرایط حداقل روزانه ۳۰ دقیقه پیاده روی داشته باشند.

profile avatar
نویسنده : داود وکیلی

درود بر شما ؛ داود وکیلی هستم شاغل در معاونت بهداشت خوی | کار آموزش، طراحی و تولید محتوا در زمینه علوم بهداشتی رو دنبال میکنم . امیدوار هستم که وبسایت مهندسی بهداشت محیط ایران براتون مفید باشه.

آموزش نسخه خوانی

بدون دیدگاه


دیدگاه خود را بنویسید
توجه مهم : دیدگاه های شامل توهین و بی احترامی و تبلیغاتی پذیرفته نخواهد شد.

محصولات تصادفی فروشگاه ما

نمایش همه محصولات
انرژی بیوماس محاسبه بیومس نیروگاه بیوماس بیومس میکروبی مقاله در مورد زیست توده بیومس میکروبی چیست انرژی های زیستی معایب زیست توده منابع زیست توده

فایل پاورپوینت بیوماس


پایورپوینت انرژی بیوماس با محتوای زیر قابل دریافت شما عزیزان می باشد. عناوین پاورپوینت انرژی بیوماس دلایل اهمیت انرژی بیوماس  –  اقدامات ...

بیش از 107 خرید موفق

مختصری درباره وبسایت علمی آموزشی مهندسی بهداشت محیط ایران

وب سایت مهندسی بهداشت محیط ایران از اردیبهشت ماه 1392 با هدف ارائه محتوای بهداشتی با محوریت مهندسی بهداشت محیط پا به دنیای مجازی گذاشته است.ما در سایت مهندسی بهداشت محیط ایران سعی در به اشتراک گذاری محتوای مفید برای دانشجویان و فارغ التحصیلان و همکاران بهداشتی داشته و تمام سعی خود را برای این مهم به کار گرفته ایم و در این مسیر نیز به پیشنهادات و انتقادات شما نیازمندیم. امیدوار هستیم بتوانیم قدمی هرچند کوچک در ارتقای سطح علمی همکاران و دانشجویان عزیز بر داشته باشیم.موضوع فعالیت ما علاوه بر بهداشت محیط ، بهداشت حرفه ای ، بهداشت عمومی ، تغذیه و رژیم درمانی و آموزش نسخه خوانی در داروخانه می باشد.