تعریفی از بیماری های ریوی شغلی (ناشی از کار)
بیماری تنفسی شغلی هر نوع بیماری است که در محیط کار و در اثر کار اتفاق میفتد.شایع ترین محل ها معادن زغال سنگ ،کارخانه ها یا مناطقی با مقدار زیادی از مواد سمی است. آزبست ،گرد و غبار سیلیس ،دود و انواعی از گاز ها و سایر ذرات می توانند عاملی برای ایجاد بیماری های ریوی ناشی از کار باشند.
انواع بیماری های تنفسی عبارتند از :
- پنوموکونیز کارگران زغال سنگ که با عنوان Black Lung Disease نیز شناخته می شود.
- آزبستوز
- سیلیکوزیس
- انواع آسم ، برونشیت ، آمفیزم و آلرژی ها
علائم بیماری های ریوی شغلی :
علائم بیماری های تنفسی ناشی از کار متفاوت هستند. و به نوع کار شما،نوع بیماری و وضعیت جسمانی و سلامت شما بستگی دارند.سیگار کشیدن می تواند علائم بیماری شما را وخیم تر کند.
علائم می تواند شبیه به سرماخوردگی، آنفوانزا یا آلرژی ها باشد:
- آبریزش بینی
- سرفه
- تب
- سفت شدن قفسه سینه
- درد قفسه سینه
- درد بدن و عضلات
- مشکلات تنفسی مانند تنگی نفس یا تنفس غیر طبیعی
اگر علائم شما ادامه دار بود و همچنین اگر این علائم در محیط کار شما تشدید می شود حتما با پزشک خود مشورت کنید.
علت بیماری های تنفسی شغلی چیست ؟
بسیاری از موادی که در محیط کار شما وجود دارند می توانند باعث بیماری شوند.و زمانی اتفاق میفتد که سموم و مواد خطرناک موجب صدمه به ریه های شما می شوند:
- گرد و غبار ناشی از موادی همچون چوب ،پنبه ،زغال سنگ ،آزبست ،سلیس،آفت کش ها،گرد داروها و آنزیم ها ، پشم شیشه و غیره نیز می توانند به ریه های شما آسیب رسانند.
- فیوم ناشی از ذوب فلزاتی که گرم شده و بسرعت سرد می شوند.این عمل باعث می شود ذرات جامد در هوا پراکنده شوند.مثالهای شغلی عبارتند از جوشکاری ،ذوب،کوره آهن،سفالگری،ساخت پلاستیک و غیره.
- دود ناشی از سوختن مواد میتواند حاوی انواعی از مواد ،گاز ها و سموم باشد.آتش نشانان در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
- گازهایی مانند فرمالدئید،آمونیاک،کلر،دی اکسید گوگرد و اکسید نیتروژن که در شغل هایی با عملیات حرارتی بالا مانند جوشکاری ،لحیم کاری،ذوب،کوره ها و حتی خشک کردن اجاق یافت می شود.اگر در آزمایشگاه با مواد شیمیایی سر و کار دارید ، شما نیز در معرض خطر هستید.
- بخارها گازهایی هستند که از مایعات متصاعد می شوند و معمولا قبل از ورود به ریه ها ، میتوانند بینی و گلو را تحریک کنند.
- میست یا اسپری های ناشی از رنگ های نقاشی،اسپری مو،سموم دفع آفات،مواد پاک کننده،اسید ها،روغن و حلال ها(مانند turpentine).
بیماری های تنفسی شغلی چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر فکر میکنید که مبتلا به بیماری های تنفسی ناشی از کار شده اید حتما با پزشک خود مشورت کنید.آنها علائم شما را بررسی و سوالاتی از شما می پرسند از قبیل :
- چه زمانی اولین علائم در شما ظاهر شد؟
- چند وقت یکبار علائم در شما ظاهر می شود؟
- چه زمانهایی از روز علائم شما وخیم تر می شود؟
- با چه نوع مواد در محل کارتان تماس دارید؟
- زمانی که در محل کار هستید بدتر می شوید؟
پزشک شما حتما در ارتباط با شرایط کاری و میزان مواجهه کاری شما سوال خواهد کرد. که می تواند به دستیابی به اطلاعات زیر کمک کند.:
- سابقه علائم در شما از جمله روز ،زمان و مدت زمان.
- لیستی از شغل های قبلی،عادات و سرگرمی ها و استعمال دخانیات.اگر وجود داشته باشد.
- فرم ها مربوط به سوابق شغلی را پر میکند.
- بررسی احتیاتات شغلی و انواع سنجش های انجام گرفته محل کار شما
- بررسی MSDS ها که حاوی اطلاعات ایمنی مربوط به محصولات محل کار شما هستند.کلیه کارفرمایان طبق قانون موظف به تکمیل و ارائه این اطلاعات هستند.
تست ها می توانند بیماری های تنفسی را تشخیص دهند.پزشک شما ممکن است تست های تنفسی را بر روی ریه های شما انجام دهد. سی تی اسکن یا موارد مشابه از قفسه سینه بنا به تشخیص پزشک می تواند وجود توده ها،مایع، التهاب را در ریه ها تشخیص دهد. به منظور تعیین نوع و شدت بیماری ممکن است آزمایش های دیگری بر روی ریه های شما انجام دهد مانند برونکوسکوپی bronchoscopy و biopsy و غیره.
آیا می توان از بیماری های ریوی شغلی پیشگیری یا جلوگیری کرد؟
بسته به نوع کار شما ممکن است شما قادر به جلوگیری از بیماری های تنفسی شغلی نباشید.اما شما می توانید با کاهش مواجهه خطر ابتلا به بیماری ها را محدود کنید.کارهایی که می توانید انجام دهید عبارتند از :
- عدم استعمال دخانیات
- استفاده از ماسک های مناسب
- افزایش تهویه در محل کار
- از اقدامات ایمنی در محل کار و فرایندهای کمک های اولیه مطلع شوید.
- از respirator ها استفاده کنید. دستگاهی است که دهان و بینی شما را پوشش میدهد. و هوا را قبل از ورود به بدن شما پاکسازی میکند.پس از هر بار استفاده دستگاه باید تمیز شود.
محل های کار باید برنامه هایی جهت نظارت و محدود کردن مواجهه را داشته باشد.
درمان بیماری های ریوی شغلی
تقریبا می شود گفت که هیچ درمانی برای بیماری های تنفسی شغلی وجود ندارد اما روش های درمانی وجود دارند که باعث کاهش علائم و جلوگیری از افزایش و شدت آسیب ها می شوند و به بهبود زندگی شما نیز کمک میکنند. انواع درمان مختلفی وجود دارد که شامل استفاده از دارو،اسپری یا اکسیژن می باشد. در موارد شدیدتر ممکن است نیاز به پیوند ریه باشد.
زندگی با بیماری های ریوی شغلی
اگر بیماری شما شغلی تشخیص داده شده است با کارفرمای خود صحبت کنید.آنها ممکن است اقداماتی را جهت کاهش یا حذف مواجهه شما داشته باشند.تغییر در ماشین آلات یا فرایندهای کاری می تواند سموم در هوا را کاهش دهد.گاهی اوقات نیز ممکن است بسته به شرایطتتان حتی به طور کلی شغل خود را تغییر دهید!
اگر وضعیت شما متعادل باشد شما حتما می توانید زندگی خود را به خوبی ادامه دهید.پزشک شما می تواند در بهبود بیماری تان به شما کمک کند.آنها با شما درباره آزمایش های روتین و واکسن مانند واکسن آنفلوآنزا صحبت خواهند کرد. باید از سیگار و محل هایی که سیگار استعمال می شود دوری کنید.وزن خود را در وضعیت سالم و ایده آل باید حفظ کنید.
بیماری های تنفسی شغلی می تواند منجر به سرطان ریه و سایر بیماری ها شوند.افراد در مواجهه آزبست در معرض mesothelioma قرار دارند.افراد در مواجهه گرد وغبار سیلیس در معرض خطر سل هستند.آنها همچنین ممکن است به آرتریت روماتوئید دچار شوند.
جمع بندی
باید قبلا از ورود به هر حرفه ای نکات ایمنی مربوط به آن شغل و حرفه را بدانیم و قبلا از ابتلا به انواع بیماری ها بتوانیم با اقدامات از پیش تعیین شده از اثرات مخرب آن بکاهیم. یکی از این اثرات که می تواند در محیط های کاری رخ دهد بیماری های ریوی ناشی از کار می باشد. این بیماری ها گاها با توجه به نوع بیماری، دارای درمان نیستند لذا باید با رعایت نکات ایمنی که مختصرا در بالا اشاره شد از ابتلا به آنها و یا پیشرفت آنها پیشگیری کنیم.
در پیوست فایل پاورپوینت آماده ای را نیز جهت مطالعه و دانلود شما عزیزان قرار دادیم که امیدواریم برای شما مفید واقع شود.
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید