مختصری پیرامون PET
بنام خدا
مقدمه ای بر پلی اتیلن ترفتالات PET
پلی اتیلن ترفتالات پلیمری است که در اغلب کشور ها برای تولید الیاف پلی استر(۷۰ درصد) رزین بطری (۲۲ درصد) فیلم (۶ درصد) و رزین های پلی استر مهندسی (۲ درصد) به کار رفته، ولی در ایران این پلیمر بیشتر برای ساخت انواع بطری های آشامیدنی استفاده می شود.
با توجه به مقاومت بالای این بطری ها در برابر شکستگی ، دما و نفوذ گازها ، دارا بودن وزن کم و ارزان بودن قیمت نسبت به سایر مواد بسته بندی همچون شیشه و فلز ، تولید بطری های پلاستیکی از این رزین کاربرد گسترده ای پیدا کرده است که بالتبع موجب ورود بطری های PET مصرفی به جریان زباله های شهری می گردد.
بالا بودن حجم این بطری ها نسبت به وزن ، که فضای زیادی را در هنگام حمل و نقل و دفن به خود اختصاص می دهند و تجزیه بسیار طولانی آنها در طبیعت (حدود ۳۰۰ سال) ، باعث گردیده تا مسئله بازیافت این بطری ها، بخصوص در سال های اخیر توجه همگان را به خود جلب نماید.
کاربرد و خواص PET
خواص فیزیکی و شیمیایی ویژه PET مانند استحکام مکانیکی بالا، استحکام اتصالات، شفافیت، وزن سبک، بی خطر بودن آن از نظر سمیت و نفوذ ناپذیری در برابرCO2 سبب شده است که به طور گسترده ای در ساخت فیلمهای عکاسی، بطری های نوشیدنی و الیاف به کار رود.
همچنین در تهیه الیاف پیوسته BCF و نخ صنعتی و منسوجات و پوشاک کاربرد دارد. به علت اثر نداشتن PET در مزه و پایداری در برابر گرما به عنوان بسته بندی مواد غذایی نیز استفاده می شود.
مزایا و معایب استفاده از PET
درب بطری به راحتی باز می شود و قابلیت بسته شدن مجدد را دارد.
سبک و ارزان قیمت می باشند.
PET به طور ذاتی مشخصات پلاستیک های زیست تخریب را دارد و در مدت دو سال در زیر خاک بیش از ۳۰ در صد آن تخریب می گردد که بازیافت PET و تبدیل آن به محصولات قابل مصرف راه حل مناسب تری است.
با اینکه در صد وزنی کمی از کل ضایعات جامعه (حدود ۷ درصد) را تشکیل می دهند ولی به علت چگالی کم، حجم بالایی حدود ۳۰ درصد کل ضایعات را در بر دارند.
به طور معمول حدود ۸۰۰ کیلوگرم زباله در هر متر مکعب فضای دفن جای می گیرد در حالیکه یک متر مکعب فضای دفنی تنها می تواند ۳۵ کیلو گرم بطری را در خود جای دهد.
پروسه تولید پلی اتیلن ترفتالات PET
پلی اتیلن ترفتالات از نفت و گاز خام تولید می شود. برای تولید یک کیلوگرم پت حدود ۹/۱ کیلوگرم نفت لازم است. کل انرژی مصرفی جهت تولید یک بطری پت حدود ۲۳ kwh/kg می باشد. پت به عنوان یک ماده پلی استر از دو مونومر اسید ترفتالیک خالص و اتیلن گلیکول تشکیل شده است که در طی مراحل تقطیر چندگانه به رزین پت تبدیل می شوند.
با توجه به دمای فرایند تولید پت، گرانول پت بی شکل یا کریستالی می شود که خود در میزان شفافیت بطری های پت تأثیر دارد.
زائدات و آلاینده های صنایع نفت و گاز جزئی از آلاینده های صنعتی پت ها محسوب می شوند.
روش های بازیافت پت
ذوب کردن – روش شیمیایی – سوزاندن
ذوب کردن : بازیافت پت از طریق ذوب کردن بطری ها که روش بسیار ساده و کم هزینه ای است و آلودگی کمی دارد.
روش شیمیایی : در این روش پلی اتیلن ترفتالات را به شکل پودری یا مذاب در آورده و با هیدرولیز آن توسط بخار آب فوق بحرانی و یا واکنش با برخی الکل ها مثل متانول و هگزانول در شرایط فوق بحرانی مواد اولیه بازیابی می شود. این روش فرآیند پیچیده و پرهزینه ای دارد و آلودگی آن در حد متوسط است.
سوزاندن : در این روش بطری ها را می سوزانند و از انرژی آن ها استفاده می کنند، که این فرآیند نسبتاً آسان و کم هزینه است ولی آلودگی بالایی دارد.
پایان !
امیدوار هستم که این مطلب نیز مورد استفاده شما عزیزان قرار بگیره ، در صورتی که جایی از این مقاله دارای ایراد علمی هست می توانید از طریق دیدگاه ها با ما تماس بگیرید .
+++ ضمن اینکه فایل پاورپوینت این مقاله هم اکنون آماده دریافت می باشد که می توانید با مبلغ ناچیزی نسبت به دریافت آن اقدام نمایید . فایل پاورپوینت دقیقا شامل موارد فوق می باشد .
منبع : سایت مهندسی بهداشت محیط ایران | www.iehe.ir
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید