با سلام خدمت شما دوست و کاربر گرامی ؛در تایپک پیش رو از سایت مهندسی بهداشت محیط ، در راتباط با نقش کلیدی بهداشت محیط در پیشگیری و کنترل بیماری های روده ای با اولویت التور صحبت خواهیم کرد .
بیماریهای منتقله از آب و مواد غذایی و کنترل بیماری های روده ای
بیماریهای هستند که از خوردن و آشامیدن آب یا نوشیدنی آلوده ناشی می شوند . عامل این آلودگی باکتری ها؛ ویروسها ؛ توکسین ها و انگل ها هستند که باعث ایجاد بیماری هایی وبا ؛ اسهال خونی ؛آمیبی؛ تیفوئید ؛مسمومیت غذایی ؛ بوتولیسم و…..در انسان میشوند .
در اغلب بیماریهای منتقله از آب و غذا شامل: تهوع؛استفراغ؛گرفتگی شکمی است .این نشانه ها به طور متوسط در مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از عفونت ظاهر شده و برای ۱تا۲ روز ادامه می یابد.
اغلب بیماریهای منتقله از آب و غذا میتوانند به دلیل از دست دادن آب و املاح بدن بیمار باعث ایجاد عوارض کم آبی و یا مرگ در انسان شوند.
اماکن و مراکز حساس :
به اماکن و مراکزی مانند پادگانها ، بوفه مدارس ، بوفه بیمارستانها ، مدارس شبانه روزی ، سلف سرویسهای مراکز آموزشی و اداری ، آسایشگاه سالمندان،مساجد و تکایا ،کترینگ ها ، اماکن زیارتی ، اماکن بین راهی ، کافه قنادی ، آبمیوه بستنی،حلیم،آش،کبابی و جگرکی ، اغذیه فروشی، تالار پذیرایی ، رستوران ، مهدکودک ، زندان ، ترمینال ، اردوگاهها ، هتل و… اطلاق می گردد.
مواد غذایی حساس :
به مواد غذایی مانند سالاد ، سبزی خام ، شیر و فراورده های لبنی ، تخم مرغ ، کباب کوبیده ، کلیه فراورده های سنتی و دست ساز و … اطلاق می گردد .
موفقیت در بررسی و کنترل یک طغیان ناشی از غذا کاملاً بستگی به اقدام مسئولانه و عکس العمل به موقع دارد . هنگامی که یک طغیان رخ می دهد افرادی که در بررسی و کنترل طغیان نقش دارند باید کاملا با وظایف خود آشنا بوده به طوریکه اقدامات لازم بدون اتلاف وقت انجام گردد . لذا به منظور مدیریت و برنامه ریزی صحیح جهت کنترل و پیشگیری از طغیان بیماریهای منتقله از غذا اقدامات بهداشت محیطی باید در سه مرحله انجام شود :
مرحله اول : اقدامات بهداشتی پیش از بروز همه گیری
مرحله دوم : اقدامات بهداشتی در هنگام بروز همه گیری
مرحله سوم : اقدامات تکمیلی پس از پایان همه گیری
اقدامات بهداشتی پیش از بروز همه گیری:
- هماهنگی های درون بخشی و برون بخشی ؛
- تشکیل تیم ارزیابی ، مدیریت و کنترل طغیان بیماریهای مرتبط با غذا در دانشگاهها ؛
- اطلاع رسانی و آموزش ؛
- پیش بینی و تامین تجهیزات ، منابع و ابزار مورد نیاز ؛
- نظارت و بازرسی های بهداشت محیطی ؛
- مستند سازی و گزارش دهی .
اقدامات بهداشتی در هنگام بروز همه گیری :
- گام اول : تایید گزارش وقوع همه گیری
- گام دوم : ارزیابی اولیه
- گام سوم : اقدامات بهداشت محیطی
- گام چهارم : اعمال ضوابط قانونی مرتبط و مستند سازی و گزارش دهی به مقامات ما فوق
اقدامات تکمیلی پس از پایان همه گیری:
در این مرحله پس از پایان طغیان بیماریهای منتقله از غذا اقدامات تکمیلی زیر انجام می پذیرد :
- ادامه آموزشها و اطلاع رسانی
- برنامه ریزی به منظور حفظ شرایط موجود و جلوگیری از بازگشت شرایط طغیان
- تهیه گزارش نهایی ونتایج به دست آمده طبق فرمت گزارش دهی
- جایگزینی اقلام مصرفی در طی فعالیتهای کنترل طغیان برای موارد بروز احتمالی طغیان آتی
…
پیشنهاد میکنیم سرفصل های زیر رو به همراه مطالب بالا از فایل پیوستی دانلود و استفاده نمایید :
- – بررسی های محیطی و مواد غذایی
- -بررسی های لازم در مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی
- – مهمترین اهداف بررسی طغیان بیماریهای منتقله از غذا
- -عفونت های منتقله از غذاFOODBORNE INFECTIONS
- – مسمومیت غذاییFOODBORNE INTOXICATION
- -بعضی از مراحل بررسی اپیدمیولوژیک یک طغیان
- – چگونه از ابتلاء به بیماریهای منتقله از آب و غذا پیشگیری کنیم
- -نکات مهم پیشگیری از بیماریهای منتقله از راه غذا
- -نکات لازم دیگر در خصوص کنترل بیماریهای منتقله از راه غذا
- -بررسی محیطی(آب و فاضلاب )
- – اقدامات بهداشت محیط به منظور پیشگیری از بروز موارد بیماریهای روده ای
منبع : سایت بهداشت محیط ایران | www.iehe.ir
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید