تعریف اکولوژی انسانی
اکولوژی انسانی را می توان اکولوژی یک گونه از موجودات زنده یعنی انسان تلقی کرد. وسعت این دانش بیش از جمعیت شناسی و جغرافیای انسانی است. در اکولوژی انسانی، ارتباط بین جوامع انسانی با عوامل محیطی و همچنین عوامل تحرک و مهاجرت جوامع انسانی مود مطالعه قرار می گیرد.
موضوع علم اکولوژی
احتیاجات حیاتی موجودات زنده از محیط پیرامونشان تأمین می گردد. به عبارت دیگر محیط پیرامون یک گیاه و یا یک جانور مخزنی برای تأمین انرژی و مواد اولیه و محّل ذخیرهای برای مواد تلف شده و فضولات آنها می باشد.
بدیهی است که تهیه مواد برای موجودات زنده فقط وظیفه محیط پیرامون آنها نیست بلکه جانوران و گیاهان نیز برای ادامه حیات روابط متقابلی دارند و در واقع هر موجود زنده درون سیستم و نظامی جای دارد که در آن حیاتش تداوم می یابد.
در حقیقت اکولوژی علم کشف و بررسی این نظامها است و پایه و اساس آن بر این اصل استوار است که هر عملی، عکس العملی دارد مانند آن چیزی که در علوم پیشرفته و ابزار آلات دقیق وجود دارد.
اکولوژی چیست؟
واژه اکولوژی از دو کلمۀ یونانی اویکاس (به معنی خانه، مسکن، بستر زیست، یا محل زندگی) و لوگوس (به معنی شناخت، علم یا دانش) تشکیل شده است. معنای تحت الفظی آن عبارت است از “بررسی یا مطالعۀ موجودات زنده در بستر زیستشان”.
این واژه برای اولین بار توسط یک زیست شناس آلمانی به نام ارنست هکل در سال ۱۸۶۹ میلادی به کار برده شد و معادلهای آن در فارسی عبارتند از بوم شناسی، محیط شناسی و یا کدشناسی.
اکولوژی در واقع شاخه ای از علم زیست شناسی است.
- به طور کلی دانش اکولوژی مجموعۀ شناخت هایی است که انسان دربارۀ تاثیر محیط بر روی موجودات زنده، تاثیر موجودات زنده بر محیط و ارتباطات متقابل بین موجودات زنده به دست می آورد.
- به عبارت دیگر اکولوژی دربارۀ تاثیر متقابل موجودات زنده با یکدیگر و با محیط بحث می کند.
پژوهش های اکولوژی
بنابراین پژوهش های مربوط به اکولوژی در دو بخش کاملاً مجزا ولی مکمل یکدیگر، انجام می گیرد:
- مطالعۀ خصوصیات محیط پیرامون موجودات زنده.
- مطالعۀ واکنش موجودات زنده نسبت به عوامل محیطی (مثل تغییرات در جمعیت که شامل نسبت زاد و ولد، نسبت مرگ و میر، هرم های سنّی و یا مطالعات رفتاری موجودات زنده (اتولوژی) می باشد).
اهداف اکولوژی
- موجود زنده در چه مناطقی زندگی می کند و چرا در این مناطق انتشار دارد؟
- چه عواملی محدودۀ انتشار موجود زنده را تعیین می کند؟
- عوامل محیطی به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر چه تاثیری در انتشار، تعداد و ویژگیهای موجود زنده دارند.
- خود موجود زندۀ مورد نظر چه تاثیری بر محیط دارد و روابط متقابل موجودات زنده با یکدیگر چگونه است؟
- هر موجود زنده در طول حیات چگونه تحول یافته و مجموع ساختار ژنتیکی آن، چگونه توانایی لازم برای مقاومت در برابر شرایط محیطی خود را پیدا کرده؟ (دیدگاه تکاملی
انواع مطالعات اکولوژیکی
تقسیمات فرعی در این علم نظیر آنچه که در سایر علوم متداول است ممکن است از دیدگاههای مختلفی صورت پذیرد. مطالعات انجام شده بر حسب نوع موجود زنده به سه شاخۀ اصلی تقسیم می شود:
- اکولوژی گیاهی : علم شناخت رابطۀ گیاهان با محیط زیستشان.
- اکولوژی جانوری : علم شناخت رابطۀ جانوران با محیط زیستشان.
- اکولوژی انسانی : علم شناخت رابطۀ انسان با محیط زیستش
از طرف دیگر هر یک از موارد مذکور بر حسب موجود زندۀ مورد بررسی به دو گروه فرعی دیگر تقسیم می شوند: اکولوژی انفرادی و اکولوژی جمعی
دانلود جزوه اکولوژی انسانی
برا مطالعه بیشتر در مورد اکولوژی و اکولوژی انسانی که به موارد زیر پرداخته است می توانید جزوه رایگان ۲۷۷ اسلایدی پی دی اف PDF را دانلود نمایید.
- تعریف اکولوژی
- تاریخچه و کاربردهای اکولوژی
- تعریف اکوسیستم و بیوسفر
- تلاش های جهانی در محیط زیست
- رابطه سلامت انسان با اکولوژی
- و ….
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید