کنترل ناقلین در بیمارستان ها و مبارزه با حشرات
بنام خدا و با سلام؛ مبارزه با حشرات و جوندگان در بیمارستان و ارائه راهکارهای کنترل ناقلین ، یکی از وظایف مسئول بهداشت محیط در بیمارستان ها می باشد . که در زیر به طور اجمالی و خلاصه ذیلا توضیح داده ایم .
یکی از عوامل ایجاد عفونت های بیمارستانی متقاطع، نقش حشرات و جوندگان است که می توانند عوامل بیماریزا و ناقل عفونت مانند؛ انگل ها، میکروب ها، ویروس ها و … را از راه های مختلف وارد بدن انسان کنند. برای مبارزه با حشرات و جوندگان از روش فیزیکی ( بهسازی محیط، نصب توری و…) و روش شیمیایی (استفاده از سموم و حشره کش ها) می توان استفاده نمود. بهترین روش مبارزه با حشرات و جوندگان در بیمارستان روش تلفیقی (فیزیکی- شیمیایی) می باشد.
پشه و مگس
عامل انتقال بسیاری از بیماری های روده ای و چشمی هستند و مهم ترین مسئله در مبارزه با آنها جمع آوری، نگه داری و دفع بهداشتی زباله و فاضلاب بیمارستان است.
راه های مبارزه و پیشگیری از انتقال عفونت بیمارستانی توسط مگس و پشه عبارتند از
- نصب توری بر پنجره ها، درها و سوراخ های تهویه
- نصب مگس کش برقی در راه های عمومی و اتاق های غیر درمانی
- نگهداری زیاله در ظروف درب دار
- دفع بهداشتی زباله های بیمارستانی
- تمیز نگه داشتن توالت و استفاده از چاه بست
شپش
شپش عامل بیماری خطرناکی مانند تیفوس و تب راجعه است. این حشره به درجه حرارت طبیعی بدن انسان علاقه بسیار دارد. در بیمارانی که لباس خود را دیر به دیر عوض می کنند و یا چند لیاس روی هم می پوشند بیش تر دیده می شوند. این حشره معمولاً تخم های خود را روی سر بیمار می چسباند که به آنها رشک می گویند. این حشره با گزش خون انسان را تغذیه می کند و حتی ممکن است در ناحیه گزش ایجاد عفونت کند.
راه های مبارزه و پیشگیری در خصوص شپش
- لباس بیمار روزانه تعویض شود
- پس از جمع آوری و قراردادن لباس های آلوده در داخل کیسه مخصوص ، بطور جداگانه شسته و سپس حتماً اطو کشیده شوند.
- برای درمان از محلول های پرمترین یا لیندان استفاده گردد.
سوسک
سوسک ها در جاهای نم ناک، اطراف لوله های آبگرم و توالت ها بیشتر لانه می کنند و باعث انتقال انواع عوامل بیماریزا می شوند. سوسک مقداری از مواد بلعیده شده را پس از هضم بر می گرداند و مدفوع را نیز همه جا پخش می کند و از این طریق انتقال دهنده ی غیر مستقیم عوامل بیماریزا است. سوسک ها روزها در درزها و شکاف استراحت می کنند و شب ها برای تغذیه خارج می شوند.
راه های مبارزه و پیشگیری با سوسک ها
- بهترین راه مبارزه ، بهسازی محیط و رعایت نظافت محیط است.
- درزها و شکاف های موجود در حمام و توالت ها و آشپزخانه و آبدارخانه باید گرفته شود.
- سم پاشی اطراف لوله های آب گرم، زیر قفسه ها ، اطاف کف شوی فاضلاب ها با سموم مناسب و بطور دوره ای بسیار مناسب خواهد بود.
- نگهداری زباله ها در سطل های درب دار و همچنین لباس های چرک و آلوده در بین های درب دار
- استفاده از توری مناسب برای پنجره ها و هواکش و چاه بست برای توالت
موش ها
موش ها در تمام سطح زمین پراکنده هستند زیرا می توانند در کلیه شرایط آب و هوایی رشد و تکثیر کنند. از نظر بهداشتی ناقل انواع بیماریها مثل طاعون، تیفوس، سالک و … هستند. و از نظر اقتصادی می توانند با جویدن، مواد غذایی را در انبار و آشپزخانه بیمارستان آلوده کنند و باعث دور ریختن آنها شوند.
موش ها به کابل های تلفن، وسایل چرمی و چوبی نیز آسیب فراوان می رسانند. بهسازی محیط بیمارستان، انبارهای آشپزخانه، دفع بهداشتی زباله و فاضلاب، بستن درزهای موجود در بخش های مختلف بیمارستان، و در نهایت استفاده از طعمه های مسموم از راه های مبارزه با موش است.
موفق باشید | سایت مهندسی بهداشت محیط ایران
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید