مقدمه :
ارزیابی کیفیت شیر: ما بازرسان بهداشت محیط بایستی طی یک سری آزمایشات فیزیکی، شیمیایی و میکروبی کیفیت شیر را مورد آزمایش و بررسی قرارداده و در مواردی که لازم باشد جلوی تولیدمحصولات وابسته ( پنیر ، خامه ، دوغ و … )و مصرف آنرا بگیریم . در این تایپک در ارتباط با آزمایشات شیر فایل کوتاهی رو برای دانلود شما عزیزان قرار دادیم که امیدواریم استفاده کنید. ضمنا فایل pdf آزمایشات شیر رایگان قابل دانلود می باشد.
آنچه باید در مورد شیر و آزمایشات شیر بدانیم … :
در زیر برخی نکات در ارتباط با شیر رو بصورت کوتاه برای شما عزیزان ذکر میکنیم.
کیفیت شیر :
شیر ماده اصلی در تولیدمحصولات لبنی می باشد و در بین مواد غذایی حساس ترین ماده نسبت به فساد محسوب می شود . بعد از دوشیدن شیر از حیوان سالم ، شیر توسط مراکز جمع آوری به کارخانجات منتقل می گردد .که قبل از پذیرش شیر در کارخانه ها لازم است یک سری کنترل ها از لحاظ ماندگی شیر و کیفیت شیر انجام شود .
تانکر حمل شیر باید دارای خصوصیات زیر باشند :
- نوع جنس تانکر حمل شر باید از آلومینیوم و یا استیل ضد زنگ(۳۱۴ و ۳۱۶ نوع استیل ) باشد . ۳۱۶ گرانقیمت تر و براق و صاف است و مقاوم به زنگ زدگی می باشد.
- محوطه بیرونی تانکر باید بدون هرگونه زنگ زدگی ،آلودگی و رسوب باشد.
- سطح داخلی تانکر باید صاف و هموار باشد و فاقد رسوب املاح شیر باشد . همچنین به چند قسمت تقسیم شده باشد .که این قسمت ها باعث شده کامیون در هنگام حمل شیر در پیچ ها لمبر برندارد وچپ نشود.
- تانکر باید بعد از بارگیری پلمب شود و پلمپ آن باید تا محل تحویل به کارخانه سالم باشد.
خصوصیات فیزیکی و شیمیایی شیر :
- لخته های پروتئینی و ذرات زرد رنگ روغن نباید در شیر وجود داشته باشد .
- مواد خارجی مانند ذرات مگس ،ماسه و چوب و کاه در شیر نباید وجود داشته باشد.
- رنگ شیر سالم سفید است که در اثر ورود میکروبها از جمله باکتری آگالاکتیا تغییر می کند.همچنین رشد میکروارگانیسم ها ، عفونت پستان گاو و و جود آغوز رنگ شیر را تغییر می دهد.
- علت مایع بودن شیر وجود میسل های کازئینی با بار منفی است .که تعادل بارهای منفی مربوط به این میسیل ها در اثر جوشاندن از بین می رود. و حالت لخته ایجاد می شود .
- وجود ذرات لزج که مربوط به میکروارگانیسم ها و آنزیم های میکروبی در شیر است پذیرفتنی نیست.
نکات مهم در کنترل کیفیت شیر :
- رنگ زرد متمایل به قرمز نشانه وجود بیماری دام به ماستیدیس است.
- رنگ زرد متمایل به نارنجی نشانه وجود کلستروم است.
- برای اندازه گیری ثبات پروتئینی در شیر از تست جوش و تست الکل استفاده میشود .
- ترشیدگی شیر و عمل آنزیم های پروتئولیتیک ( پروتئین + کافت ) موجب ظهور لخته های پروتئینی در شیر می شود.
- ذرات روغن موجود در سطح شیر در اثر تکان های شدید شیر خام در تانکر های حمل شیر به ویژه در سرما در اثر شکستن امولسیون شیر ایجاد میشود.
- اسید بیشتر مواد معدنی و قلیا اغلب چربی ها را شستشو میدهد . (CIP)
خصوصیات حسی شیر :
- طعم شیر ( Flavour) : شیر سالم دارای طعم طبوع می باشد که برای اندازه گیری طعم شیر آنرا تا ۸۰ درجه سانتی گراد به مدت نیم ساعت جوشانیده و سپس تا ۲۰ درجه سانتی گراد خنک میکنیم و با خوردن آن طعم شیر را می چشیم .
- بوی شیر : بوی شیر سالم مطبوع است و نباید بگذاریم بوهای محیط و رشد ارگانیسم ها باعث تغییر بوی شیر گردد. آنزیم لسیتیناز میکروبی ، لیستین را به منو و دی گلیسیرین و باز کولین تجزیه می کند و سپس کولین به تری متیل آمین تبدیل می شود که عامل بوی ماهی در شیر است .که در اثر رشد میکروبها این اتفاق می افتد.
جمع بندی
آزمایشات فیزیکی و شیمیایی به همراه توضیحات و نحوه کار و همچنین داده های بدست آمده از آزمایشگاه به شکل WORD استاندارد و فهرست نویسی شده با استفاده از فونت های استاندارد و استفاده از پی نوشت برای کلمات اختصاصی ، برای دانلود در اختبار شماست . میتونید به راحتی دانلود و استفاده کنید.
لطفا ابتدا فایل پی دی اف را رایگان دانلود کنید و چانانچه نیاز داشتید فایل ورد را خریداری نمایید.
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید