نحوه تشخیص مواد غذایی فاسد
نحوه تشخیص مواد غذایی فاسد موضوعی است که در این تایپک از وبسایت علمی آموزشی مهندسی بهداشت محیط ایران با یک پاورپوینت اماده حرفه ای به اون پرداخته ایم. شما در این پاورپوینت با تعریف فساد ، انواع فساد مواد غذایی،مهمترین عوامل فساد مواد غذایی و روش های تشخیص مواد غذایی و … آشنا خواهید شد. پس از مقدمه ای کوتاه ، میتوانید در ادامه مطلب این پاورپوینت آماده حرفه ای رو دریافت کنید.
تعریفی از فساد
هر گونه تغییر و تبدیل در ماده غذایی که از :
الف ) ارزش کیفی بکاهد.
ب) میزان پذیرش و بازار پسندی آنرا تقلیل دهد.
( به مفهوم خطر بهداشتی نیست اما از نظر فروش و مصرف مردود است مانند لخته شدن شیر بوسیله باکتریهای غیر پاتوژن، قهوه ای شدن میوه ها، جذب رطوبت بوسیله نمک و شکر و پژمرده شدن سبزیجات )
دسته بندی مواد غذایی از نظر فسادپذیری
مواد غذائی از نظر فساد پذیری و سرعت فاسد شدن متفاوت هستند. بطور کلی مواد غذائی بر اساس سرعت فاسد پذیری به سه دسته تقسیم می شوند:
- مواد غذائی که زود فاسد می شوند مثل شیر ، گوشت ، مرغ ، ماهی ، تخم مرغ و سایر مواد غذائی حیوانی که به دلیل فساد سریع باید آنها را فقط مدتی کوتاه و آن هم در یخچال نگهداری کرد.
- مواد غذائی نیمه فساد پذیر مانند سبزی ها و میوه ها که می توان آنها را در هوای خنک و خارج از یخچال برای مدتی کوتاه نگهداری کرد و در هوای گرم باید در یخچال قرار داده شوند.
- مواد غذائی دیر فساد مانند حبوبات و دانه های غلات خشک ( گندم و برنج) که می توان آنها را در شرایط مناسب برای مدت طولانی نگهداری کرد. بطور کلی مواد غذائی کم آب و خشک دیرتر فاسد می شوند.
مهمترین عامل فساد مواد غذایی
میکروبها : ( مهمترین عامل ) مثل آلودگی شیر گاو به سل یا تب مالت، کپک ها ( قارچها ) کپک نان، شیرینی، کره و … آلودگی مستقیم و تولید سم
حشرات : انتقال آلودگی بطور مکانیکی ، تخم ریزی روی مواد غذایی ، از طریق مدفوع یا استفراغ … مثل مگس . سوسک و مورچه
جوندگان : از طریق ادرار، فضله، آلودگی پا و سطوح بدن مثل گوش
انگلها : تخم کرمک، تخم اکینوکوکوس گرانولوس ( کیست هیداتیک ) لاروکرم کدو در گوشت.
آنزیمها: موجود در شیر ، میوه جات ، گوشت و ماهی و…
گرما : در محدوده خاص از عوامل مساعد کننده شرایط برای فساد می باشد.
رطوبت : آب برای زندگی و فعالیتهای حیاتی هر موجود زنده اعم از میکروبها و کپکها لازم است مواد جاذب الرطوبه مثل نمک و قند باعث کاهش رطوبت و کاهش رشد میکروبها می گردند .
نور : خاصه اشعه ماوراء بنفش ( تخریب ویتامینها ، تسریع در فساد روغنها …)
اکسیژن : از عوامل خرابی ویتامینها و فساد روغنها … افزون موادی آنتی اکسیدان برای جلوگیری از فساد و یا واکیوم نمودن .
مجاورت و اضافه شدن مواد خارجی : مواد شیمیایی مثل نفتالین در انبار غذایی جذب آن بوسیله آرد وبرنج
محتوای کامل رو میتونید در فایل پیوستی نحوه تشخیص مواد غذایی فاسد مطالعه کنید.
پیروز باشید | وبسایت مهندسی بهداشت محیط ایران
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید