زمان بقا عوامل بیماریزا در آب و خاک و گیاهان و یا هر محیط دیگری، بستگی به ارگانیسم،حضور سایر ارگانیسم ها آنتاگونیستیک (مخالف) ، ویژگی خاک،درجه حرارت،رطوب،مواد مغذی ،pH و نور خورشید دارد.
تاثیر عوامل مختلف بر بقا عوامل بیماریزا در آب ،خاک
مقدار خاک رس و مواد آلی بر حرکت پاتوژن ها تاثیر میگذارد. اما تخلخل خاک،شکاف ها،ترک ها و شیار ها در صخره ها و سنگ ها به آلودگی اجازه حرکت در فاصله های دور را می دهد. بعضی از ارگانیسم ها از سایر ارگانیسم ها مقاوم ترند. رطوب خاک در حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد حالت اشباع برای بقاء پاتوژن بهترین حالت می باشد.در شرایط خشک تر،مرگ و میر افزایش می یابد.وجود مواد مغذی ،زنده ماندن ارگانیسم ها را افزایش می دهد.pH یک عامل اصلی نیست.
تماس با نور خورشید میزان مرگ و میر را افزایش می دهد.درجه حرارت پایین برای بقا مطلبو است. در جداول زیر مدت زمان بقا بعضی از پاتوژن ها در خاک و گیاهان و آب را نشان دادیم. این اعداد بعنوان راهنما هستند.
مدت زمان بقا بعضی از پاتوژن ها در خاک و گیاهان
ارگانیسم | محیط | زمان بقا(بر حسب روز) |
---|---|---|
تخم آسکاریس | خاک
سبزیجات و میوه جات |
تا حدود ۷ سال
۲۷-۳۵ |
کلیفرم ها | سطح خاک
سبزیجات چمن و پوشش های گیاهی |
۳۸، در داخل خاک بیشتر
۳۵ ۶-۳۴ |
اووسیت کریپتوسپوریدیوم | محیط مرطوب | ۶۰-۱۸۰ |
کیست انتامبا هیستولیتیکا | خاک
سبزیجات آب |
۶-۸
۱-۳ ۸-۴۰ |
انترو ویروس ها | خاک
میوه جات |
۱-۱۲۰
۱-۶۸ |
سالمونلا تیفی | خاک های کودی (peat solies) | تا حدود ۸۵، مدت ۲ سال در صفر درجه سانتی گراد |
شیگلا | چمن (فاضلاب خام)
سبزیجات خام آب آلوده به هوموس |
۴۲
۲-۱۰ ۱۶۰ |
باسیل سل | خاک
چمن |
۱۸۰
۱۰-۴۹ |
مدت زمان بقا بعضی از پاتوژنها در آب
ارگانیسم | زمان تقریبی بقا در آب سطحی | زمان بقا در آب زیر زمینی |
---|---|---|
باکتری های کلیفرم | – | ۷-۸ روز |
اووسیت کریپتوسپوریدیوم | ۱۸ ماه در ۴ درجه سانتیگراد | ۲-۶ ماه |
E.Coli | – | ۱۰-۴۵ روز |
انتامبا هیستولیتیکا | یک ماه | – |
انتروویروس ها | ۶۳-۹۱ روز | – |
کیست ژیاردیا لامبلیا | ۱-۲ ماه ،گاهی تا ۴ ماه | – |
لپتوسپیرا یکتروهموراژیک | ۳-۹ روز | – |
پاستورلا تولارنسیس | ۱-۶ ماه | – |
روتاویروس ها و رئو ویروس ها | ۳۰ روز – یک سال | – |
سالمونلا فکالیس | – | ۱۵-۵۰ روز |
سالمونلا تیفی | ۱ روز – ۲ ماه | ۸-۲۳ روز |
سالمونلا پاراتیفی | – | ۶۰-۷۰ روز |
سالمونلا تیفی موریوم | – | ۱۴۰-۲۷۵ روز |
شیگلا | ۱-۲۴ ماه | – |
ویبریو کلرا | ۵-۱۶ روز ، ۳۴ روز در ۴ درجه سانتیگراد
۲۱ روز یخ زده،۲۱ روز در آب دریا |
– |
هپاتیت A | یک سال در ۴ درجه سانتی گراد در آب معدنی
۳۰۰ روز در درجه حرارت اتاق |
– |
پولیو ویروس | یک سال در ۴ درجه سانتی گراد در آب معدنی
در درجه حرارت اتاق مشاهده نشده است. |
– |
در جدول فوق به زمان بقا عوامل بیماریزا در آب و خاک اشاره شد. در بخش زیر تعدادی تست کارشناسی ارشد در ارتباط با زمان بقا پاتوژنها آوردیم.
تست های کارشناسی ارشد
- بطور معمول زمان زنده ماندن کدام عامل در آب بیشتر است؟
- الف) Entomoeba histolytica
- ب) Giardia Lambia Cyst
- ج) Vibrio Chlorea
- د) Cryptosporidium spp. oocyst
- مدت زمان زنده ماندن ویبریو کلرا (عامل وبا) در آب های سطحی حدودا به کدام گزینه نزدیک تر است؟
- الف) ۳تا ۵ ساعت
- ب) ۳ تا ۵ روز
- ج) ۲۰ تا ۳۰ روز
- د) ۲ تا ۳ ماه
- کدام زمان بیشتری در خاک زنده می ماند؟
- الف) تخم آسکاریس
- ب) کیست انتامبا هیستولیتیکا
- ج) کریپتوسپوریدیوم
- د) انتروویروس ها
- مدت زمان بقا E.coli در آب های زیر زمینی به کدام گزینه نزدیکتر است؟
- الف)۱۰تا ۴۵ روز
- ب) ۱ تا ۵ روز
- ج) بیش از ۷۰ روز
- د) ۲ تا ۳ ماه
- طبق مطالعات انجام شده، زمان زنده ماندن کدام میکرو ارگانیسم در آب طولانی تر است؟
- الف) شیگلا
- ب) ویبریوکلرا
- ج) لپتوسپیرا
- د) سالمونلا تیفی
- مدت زمان زنده ماندن ویبیروکلرا در آب شور(دریا) حدود …. روز است؟
- الف) ۲۰
- ب) کمتر از ۱
- ج) ۵
- د) کمتر از ۲
پاسخ ها
سوال ۱ (د) ، سوال ۲ (ج) ، سوال ۳ (الف) ، سوال ۴ و ۵ و ۶ (الف)
بدون دیدگاه
دیدگاه خود را بنویسید